Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Reklama
 
 Relacja z obchodów Dnia Ślimaka

Przez cały tydzień 24 - 30 Maja 6 restauracji w 3 województwach oferowało swoim klientom dania ze ślimaków.

Był to prawdziwy popis kulinarnej fantazji Szefów Kuchni. Dowodem nieskończonych możliwości wykorzystania ślimaków w kuchni jest fakt, że ani jedno danie się nie powtórzyło, choć Szefowie Kuchni nie konsultowali ich ze sobą.

W Hotelu Jan III Sobieski Robert Sowa - Szef Kuchni - proponował gościom tydzień przed Dniem Ślimaka 3 dania: Zapiekane ślimaki z pieczarkami, ziołami i serem mozarella; Zapiekane ślimaki z pomidorami, bekonem i serem oscypek; Zapiekane ślimaki z sosem neapolitańskim i serem roquefort.
Na zorganizowanej 24 Maja konferencji prasowej nie zabrakło żadnego z dziennikarzy z branży.
Robert Sowa zachwalał zdrowe mięso ślimaka, podkreślał także, że ślimak uważany jest za afrodyzjaka.


Informacja o konferencji i degustacji ślimaków w Restauracji "Marysieńka" w Hotelu Jan III Sobieski.


Jerzy Pasikowski, Barbara Czarnecka, Teresa Kokocińska podczas degustacji dań ze ślimaków w Restauracji Marysieńka Hotelu Jan III Sobieski.


Maria Burska - Redaktor Naczelna Przeglądu Gastronomicznego w trakcie degustacji dań ze ślimaków w akompaniamencie francuskiego wina.


Robert Sowa - Szef Kuchni Hotelu Jan III Sobieski i Zbigniew Glanas - Właściciel firmy Ślimaki PL.


Robert Sowa - Szef Kuchni Hotelu Jan III Sobieski - otoczony przez dziennikarzy opowiada o przygotowanych daniach ze ślimaków.

 
Dania ze ślimaków i innych afrodyzjaków przygotowane przez Roberta Sowę - Szefa Kuchni Hotelu Jan III Sobieski.

 

W Krakowie obchodzono Dzień Ślimaka w jednych z najpiękniejszych wnętrz w Polsce - Hotelu Copernicus.

Szef Kuchni Hotelu Copernicus - Pan Marcin Filipkiewicz - przygotował pełne menu ze ślimaka - gdyby klienci chcieli zjeść wyłącznie ślimaki - od przystawki do drugiego dania. Przez cały tydzień podawano: Ślimaki w sakiewce ciasta na aksamicie sosu z czosnku i wędzonki, Lekki krem czosnkowy z winniczkami otulonymi placuszkiem, Dorsz z winniczkami w zapachach bazylii wyborny z konfiturą z pomidorów.

 
Hotel Copernicus na Kanoniczej w Krakowie. Wnętrze hotelu Copernicus w Krakowie


Marcin Filipkiewicz - Szef Kuchni Hotelu Copernicus z jednym z dań ze ślimaka - Dorszem z winniczkami


Marcin Filipkiewicz - Szef Kuchni ze specjalnym menu z okazji Dnia Ślimaka we wnętrzach Hotelu Copernicus


Dorsz z winniczkami w zapachach bazylii wyborny z konfiturą z pomidorów - przygotowany przez Marcina Filipkiewicza Szefa Kuchni Hotelu Copernicus


Lekki krem czosnkowy z winniczkami otulonymi placuszkiem - przygotowany przez Marcina Filipkiewicza - Szefa Kuchni Hotelu Copernicus


Karta złożona wyłącznie z dań ze ślimaków przygotowana na Dzień Ślimaka przez Hotel Copernicus


Klientka w trakcie konsumpcji Dorsza z winniczkami w Hotelu Copernicus w Krakowie.

Restauracja Prowansja z Warszawy przygotowała na Dzień Ślimaka: Ślimaki duszone z botwinką, Ślimaki po burgundzku, Ślimaki w maśle z białym winem i parmezanem, Szaszłyki z ślimaków i kurek.
Informacja o świętowaniu w Prowansji ukazała się w stołecznej Gazecie Wyborczej już w piątek, toteż nikogo nie zdziwiło, że w poniedziałek Panu Krzysztofowi Kassenbergowi skończyła się pierwsza partia ślimaków.
Na łamach Wyborczej Pan Krzysztof tłumaczył czym się je ślimaka i z jakimi dodatkami najlepiej się komponuje. Tydzień ślimaka w Prowansji przyciągnął do restauracji tłumy smakoszy i eksperymentatorów.


Krzysztof Kassenberg - Manager Restauracji Prowansja, Zbigniew Glanas - Właściciel firmy Ślimaki PL i przesympatycznie uśmiechnięta Pani Kasia z menu ślimaczym w dłoniach.


Krzysztof Kassenberg podczas konferencji prasowej udziela wywiadu TVP.

 
Smakowite porcje ślimaków po burgundzku i szaszłyków ze ślimaków i kurek.

 
Menu dań wyłącznie ze ślimaków w Restauracji Prowansja. Jedne z pierwszych klientek Tygodnia Ślimaka w przytulnym wnętrzu Restauracji Prowansja - w trakcie konsumpcji.

Na Śląsku obchodzono Dzień Ślimaka w dwóch miejscach.

Hotel Belweder z Ustronia z Szefem Kuchni Panem Wiesławem Boberem przygotował z tej okazji m.in. Ślimaki duszone w winie wg swojego przepisu:

Ślimaki duszone w winie - 10 porcji
60 dag gotowanych ślimaków
1 1 szklanki białego, wytrawnego wina
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
2 cytryny
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy, sól, pieprz

Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą. Masło roztopić, dodać czosnek i ślimaki. Wlać wino, dodać pieprz i dusić 7 minut. Cytryny umyć, pokroić na cząstki. Natkę umyć, osaczyć i usmażyć na oliwie. Podawać w kokilkach przybrane smażona natką pietruszki i cząstkami cytryny.

W karcie z okazji Dnia Ślimaka znalazły się także: Śródziemnomorska sałatka ze ślimaków a la Bonduelle oraz Francuski rarytas.
" Nie możemy cały czas jeść wieprzowiny, wołowiny i drobiu" apelował w katowickim wydaniu Gazety Wyborczej Pan Wiesław Bober - Szef Kuchni Hotelu Belweder.

   
Wnętrza restauracji Bourbon w Hotelu Belweder w Ustroniu.

 
Szef Kuchni Hotelu Belweder Pan Wiesław Bober z daniem ze ślimaków przygotowanym specjalnie z okazji Dnia Ślimaka.

 
Śródziemnomorska sałatka ze ślimaków a la Bonduelle przygotowana przez Pana Wiesława Bobera - Szefa Kuchni Hotelu Belweder z Ustronia.

W Noma Residence - Zameczku Myśliwskim w Promnicach do Dnia Ślimaka wszyscy podeszli z dużym zainteresowaniem. Szef Kuchni - Mirosław Drewniak - przygotował na tę okazję wersję promnicką Ślimaków a'la Bourguignone, Ślimaki a'la Forestiere w cieście francuskim oraz Mini pierożki ze ślimakami z trzema sosami.

Dania ze ślimaków cieszyły się dużym powodzeniem przez cały tydzień, toteż postanowiono przedłużyć serwowanie potraw ze specjalnej karty o miesiąc. O Dniu Ślimaka w Noma Residence sporo pisano w prasie lokalnej. Pana Mirosława Drewniaka najbardziej rozbawiło pytanie dziennikarza z Super Expresu "czy zbiera ślimaki w okolicznym lesie".

 
Noma Residence Zameczek Myśliwski Promnice w Kobiórze koło Tychów na zewnątrz.

 
Mirosław Drewniak wyjmuje z pieca przygotowane przez siebie Ślimaki a'la Forestiere w cieście francuskim.
Gotowe danie podane w specjalnym talerzu kamionkowym do zapiekania ślimaków.

  
Pan Mirosław Drewniak - Szef Kuchni Noma Residence w trakcie przyozdabiania tartym parmezanem i pietruszką Ślimaków a'la Forestiere w cieście francuskim.


Gotowe danie - Ślimaki a'la Forestiere w cieście francuskim - serwowane będą klientom w Noma Residence jeszcze przez miesiąc.


Karta dań ze ślimaków serwowanych w Noma Residence.

Trzecią restauracją w Warszawie, która bawiła się w tym roku w Dzień Ślimaka był Montmartre na Nowym Świecie.

Serwowano tu Smakowitą zupę ślimakową, Profitrolki ze ślimakami, Ślimaki w skorupkach po burgundzku, Ślimaki w sosie koniakowym, a także Naleśniczki z nadzieniem ślimakowym.

Pani Renata Bukowska - Właścicielka restauracji Montmartre - kupiła na tę okazję rzeźbę ślimaka, która zachęcała klientów do kosztowania dań ze specjalnego menu.

  
Pan Zbigniew Glanas - Właściciel firmy Ślimaki PL przy specjalnym menu przed Restauracją Montmartre w Warszawie. Renata Bukowska - Właścicielka restauracji Montmartre i Zbigniew Glanas - właściciel firmy Ślimaki PL przed restauracją na Nowym Świecie.


Gigantyczny ślimak, Renata Bukowska i Zbigniew Glanas wewnątrz restauracji Montmartre.


Klient restauracji Montmartre w trakcie konsumpcji Ślimaków w skorupkach po burgundzku.

Dzień ślimaka wymyśliła w Polsce i zorganizowała firma Ślimaki PL - wyłączny dystrybutor ślimaków burgundzkich w puszce Grandjean w Polsce.
Ślimak burgundzki - najbardziej ceniony ze wszystkich rodzajów ślimaka - pochodzi już od pewnego czasu z Polski, tutaj jest zbierany, ponieważ jego zasoby w regionie Bourgogne dawno się skończyły. Na maj przypadają najobfitsze zbiory ślimaka w Polsce, był to więc doskonały czas na Święto Ślimaka również na polskich stołach.

W przyszłym roku firma Ślimaki PL planuje zorganizowanie Dnia Ślimaka z jeszcze większym rozmachem. "Z pewnością zorganizujemy imprezę z konkursem dań ze ślimaków, ponieważ fantazyjne pomysły Szefów Kuchni na ślimacze dania zaskoczyły i zachwyciły nas już w tym roku" - mówi Zbigniew Glanas Właściciel firmy Ślimaki PL. Firma ma nadzieję, że dzięki tej akcji ślimaki będą nie tylko wywożone z Polski, ale również wrócą do nas w większej ilości niż dotychczas.

"24 maja Dzień Ślimaka" jest zastrzeżonym znakiem towarowym.


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione