Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Patronat honorowy
Prezydent miasta
Łódź
  Sponsorzy

  Reklama
 
 Relacja z Łodzi III eliminacje

Solo - bez kucharza pomocnika - wystąpił Mariusz Sylburski z restauracji Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego w łódzkich eliminacjach Spotkań ze ślimakiem i wygrał. Jego "Lasagne z łososia, warzyw i ślimaków w towarzystwie placka ziemniaczanego" jako danie główne i "Ślimaki w vol-au-vent na duszonych porach z camembertem" na przystawkę zostały najwyżej ocenione zarówno przez jury profesjonalne jak i degustacyjne.

     

15 września 2004 w Łódzkim Klubie Biznesu i przy jego współorganizacji na przepięknej ulicy Piotrkowskiej, odbyły się Trzecie Spotkania ze Ślimakiem - regionalne eliminacje ogólnopolskiego konkursu organizowanego przez firmę Ślimaki PL.

     

Konkurs odbywał się pod patronatem honorowym Prezydenta Miasta Łódź - Jerzego Kropiwnickiego, kulinarnym Klubu Szefów Kuchni, medialne patronaty objęły portale Papaja.pl i Gastrona.pl oraz czasopismo branżowe "Przy Stoliku".

     

Drugie miejsce - również premiowane zakwalifikowaniem do finału - zajęli Jacek Fajkowski i Andrzej Fajkowski z Centrum Kongresowo-Szkoleniowego Magellan z Bronisławowa za "Ślimaki po polsku" i "Roladki z soli faszerowane szpinakiem i ślimakami z sosem grzybowym".

     

"Długo czekaliśmy w naszym konkursie na danie ze ślimaków nawiązujące do polskiej tradycji. W Łodzi - ku naszemu zadowoleniu - podano ślimaki po polsku odwołujące się do zwyczajów XVII wiecznej szlachty polskiej, która już wtedy gustowała w ślimakach" - mówi Janusz Mizera z firmy Ślimaki PL - organizator konkursu.

     

Imprezie towarzyszyły jak zwykle pokazy life cooking, tym razem w wykonaniu jurorów, organizatorów i sponsorów. Do gotowania przystąpili m.in. przewodniczący jury profesjonalnego Constant Michel Labarre, współorganizator - Przemysław Wieloch z Łódzkiego Klubu Biznesu, a nawet Paweł Malewski z firmy Stalgast.

Publiczność zajadała się produktami i winami firmy North Coast, a także zamawiała "ślimacze" dania ze specjalnie na ten wieczór przygotowanego menu Klubu.

     

Sponsorami imprezy byli tym razem: Stalgast, GMP Impex, North Coast, Tom Gast z Łodzi, Illy Caffe, Comitor Łódź oraz Grandjean.

"Spotkania ze ślimakiem" to ogólnopolski konkurs kulinarny na najlepsze dania za ślimaka pod kulinarnym patronatem Klubu Szefów Kuchni. Pierwsze eliminacje regionalne odbyły się 14 lipca 2004 w Katowicach w Restauracji Śródziemnomorskiej La Cantina, drugie w sierpniu w Hotelu Atlantic w Nowych Bielicach k. Koszalina. Do finału konkursu, który będzie miał miejsce 24 Maja 2005 roku w Dzień Ślimaka, kwalifikują się dwie pierwsze drużyny z eliminacji regionalnych. Tym samym na liście finalistów jest w tej chwili sześć reprezentacji: Restauracji C`est Si Bon z Katowic, Hotelu Monopol z Katowic, Hotelu "Nadmorskiego" z Gdyni oraz Restauracji Buongiorno z Koszalina, Restauracji Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego oraz Centrum Kongresowo - Szkoleniowego Magellan z Bronisławowa.


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione