Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Sponsorzy

 

  Reklama
 
 IV eliminacje - Poznań Brovaria 05-10-2004


Czwarte Spotkania ze Ślimakiem -regionalne eliminacje ogólnopolskiego konkursu na dania ze ślimaka - odbędą się 5 października w poznańskiej Brovarii na Rynku.

Do konkursowych zmagań staną tym razem kucharze i szefowie kuchni z województw wielkopolskiego i lubuskiego. Nagrodą główną jest weekend w luksusowym czterogwiazdkowym Hotelu "Nadmorskim" w Gdyni dla kucharzy z osobami towarzyszącymi.

Organizatorem całego cyklu spotkań jest firma Ślimaki PL - wyłączny dystrybutor ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce, a współorganizatorem najbliższych eliminacji Hotel Restauracja Brovaria i Szef Kuchni - Arkadiusz Panek. Patronaty medialne objęły "Przy Stoliku", Papaja.pl oraz Gastrona.pl

"Spotkania ze ślimakiem" są jednym z bardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Od początku odbywają się pod patronatem kulinarnym Klubu Szefów Kuchni, a ostatnio zostały zakwalifikowane do terminarza Kulinarnego Pucharu Polski. Ogólnopolski finał odbędzie się w Dzień Ślimaka - 24 Maja 2005 roku, a zwycięzcy będą mieli prawo startu w pucharze.

Konkurs odbywa się w obecności publiczności, drużyny startują po trzy jednocześnie, a kolejność startu jest losowana. Oceniają dwa zespoły jurorów. Jury profesjonalne złożone ze znanych szefów kuchni ocenia m.in. wykorzystanie technik kulinarnych, kreatywność kucharzy, przygotowanie i wykorzystanie produktów czy organizację pracy duetów. Jury degustacyjne natomiast ocenia wyłącznie wygląd i smak przygotowywanych dań. W pierwszym zespole jurorów zasiądą w Poznaniu takie osobowości kulinarne jak: Wiesław Bober - Szef Kuchni Hotelu Belweder z Ustronia, Grzegorz Labuda - Szef Kuchni Hotelu "Nadmorski" z Gdyni oraz Artur Woszczyński z Hotelu Jan III Sobieski z Warszawy.

Dotychczas odbyły się eliminacje dla województw śląskiego i opolskiego, pomorskiego i zachodnio - pomorskiego oraz łódzkiego. Do finału -gdzie przechodzą 2 pierwsze drużyny z eliminacji - zakwalifikowały się dotychczas reprezentacje: Restauracji C'est Si Bon z Katowic, Hotelu Monopol z Katowic, Hotelu "Nadmorskiego" z Gdyni, Restauracji Buongiorno z Koszalina, Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego oraz Centrum Kongresowo-Szkoleniowego Magellan z Bronisławowa.

Wśród ocenianych dań były takie popisy kreatywności jak np. perliczka faszerowana gęsią wątróbką i ślimakami na soczewicy i puree z kasztanami, lasagne z łososia, warzyw i ślimaków w towarzystwie placka ziemniaczanego, czy ślimaki z borowikami zapiekane w kremie sabayone na sosie malinowym. Wszystkie przepisy dań zwycięskich można znaleźć na stronie organizatora www.slimaki.com.pl

Z niecierpliwością czekamy na pomysły restauracji wielkopolskich i lubuskich. Zwycięzców poznamy już 5 października ok. godziny 20tej.

Podczas wszystkich eliminacji regionalnych konkursowi, odbywającemu się na oczach publiczności, towarzyszą degustacje dań ze ślimaków przygotowanych przez szefa kuchni współorganizatora, a także degustacje win i serów z komentarzami someliera. Atrakcją wieczoru -po rozstrzygnięciu konkursu - jest możliwość zamówienia dania zwycięskiego przygotowanego przez zdobywców pierwszego miejsca. Imprezy kończą pokazy live cooking w wykonaniu jurorów profesjonalnych i wybranych gości.


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione