Nie utracić charakteru gospody nawet w daniach ze ślimaka to nie lada sztuka,
a udała się ona zwycięzcom Czwartych Spotkań ze Ślimakiem, które odbyły się
5 października w Poznaniu w Hotelu Restauracji Brovaria.
Gospoda Pod Koziołkami z Poznania - zdobywca wielu nagród w różnych konkursach
kulinarnych - i tym razem pokazała klasę. Panowie Maciej Bartoszewski i Marcin
Kaźmierczak zostali zwycięzcami eliminacji dla województw wielkopolskiego i
lubuskiego. "Ślimaki z koprem włoskim i pomidorami w chrupkim cieście z
nutką pomarańczy" oraz "Ślimaki w towarzystwie wędzonego łososia na
salsie paprykowej" ujęły jury i zapewniły zwycięzcom udział w finale Spotkań
ze Ślimakiem.

Do finału zakwalifikowała się także druga zwycięska drużyna - Hotel Qubus Gorzów
Wielkopolski dzięki swoim widowiskowym daniom: "Czarne canelloni ze ślimakiem
- mariaż włosko-francuski" oraz "Ślimak lubi jabłuszko". Panowie
Tomasz Król i Tomasz Grzelka - autorzy przepisów - długo przygotowywali się
do konkursu, a efekty były widoczne. "Czarno-białe kontrastowe dania zawsze
przyciągają uwagę, tak stało się i tym razem" - mówi Janusz Mizera Dyrektor
Handlowy firmy Ślimaki PL i organizator konkursu.

Jury profesjonalne - w składzie: Grzegorz Labuda - Szef Kuchni Hotelu Nadmorski
z Gdyni, Wiesław Bober - Szef Kuchni Hotelu Belweder z Ustronia oraz Artur Woszczyński
z Hotelu Jan III Sobieski z Warszawy - było jednogłośne w swoich ocenach. Jednak
po raz pierwszy w historii "Spotkań", jury degustacyjne nie zgodziło
się z jury profesjonalnym. Werdyktem Barbary Woźniak - Prezesa Woseba Sp. z
o.o., Zbiegniewa Mamysa - Z-cy Redaktora Naczelnego poznańskiej Gazety Wyborczej
oraz Zbigniew Glanasa - Właściciela firmy Ślimaki PL wyróżnienie jury degustacyjnego
przyznane zostało Hotelowi Topaz z Poznania. Panowie Marek Adamek oraz Tomasz
Krzyżanowski zostali wyróżnieni za swój "Łososiowy stożek z nutą winniczków"
oraz za "Ziołową burgundię z tagliatelle w towarzystwie świeżych warzyw".

Poza nagrodzonymi daniami, do konkursu stanęły m.in.: "Filet z dorsza
na postumencie z tagliatelle warzywnym i ślimakami" autorstwa Aldony Michalewicz
i Michała Witta z Bar & Gastro Consulting z Piły, czy "Lasagne z łososia
i sandacza na szafranowym sosie z zapiekanymi ślimakami" Przemysława Wielocha
i Tomasza Banasiaka z Fuzji Smaków / Łódzkiego Klubu Biznesu - organizatorów
łódzkich eliminacji "Spotkań ze Ślimakiem".

Konkursowi tradycyjnie towarzyszyły degustacje win i serów firmy Northcoast,
ślimaków Grandjean, a imprezę zakończyły pokazy live cooking w wykonaniu jurorów
prowadzone przez Tomasza Szymańskiego z Bonduelle.


Konkurs "Spotkania ze Ślimakiem" znany jest już w branży ze swoich
świetnych nagród. Zwycięzcy eliminacji wielkopolsko - lubuskich pojadą na weekend
z osobami towarzyszącymi do Hotelu "Nadmorski" w Gdyni, dostali także
ciśnieniowy ekspres do kawy wraz z jej zapasem ufundowany przez firmę Woseba
Sp. z o.o. Drugie miejsce premiowane było tym razem koszami produktów Northcoast,
bluzami Bonduelle oraz upominkami Woseby. Nagrody dla wyróżnionych to kieliszki
od GMP Impex oraz upominki od firmy Solon. Pozostali sponsorzy to Ecolab Sp.
z o.o., Woseba Sp. z o.o. oraz Sutura Med Sp. z o.o., dzięki którym konkurs
mógł gościć w tak pięknych wnętrzach jak Hotel Restauracja Brovaria na poznańskim
Starym Rynku. O wyposażenie stanowisk zadbała firma Stalgast przy pomocy Lorien
Foodservice z Poznania.

Konkurs "Spotkania ze Ślimakiem" organizowany jest przez firmę Ślimaki
PL - wyłącznego dystrybutora ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce, a wielkopolsko-lubuskie
eliminacje współorganizowane były przez Brovarię oraz jej Szefa Kuchni - Arkadiusza
Panka. Cykl konkursu odbywa się pod patronatem kulinarnym Klubu Szefów Kuchni,
a także medialnymi patronatami "Przy Stoliku" oraz portali Gastrona
i Papaja. Rangi konkursowi dodaje fakt, iż zwycięzca finału ma prawo udziału
w Kulinarnym Pucharze Polski.

Pierwsze eliminacje regionalne konkursu na najlepsze danie ze ślimaka odbyły
się w lipcu w Katowicach w Restauracji Śródziemnomorskiej La Cantina, drugie
- w sierpniu w Hotelu Atlantic w Nowych Bielicach k. Koszalina, trzecie - w
Łódzkim Klubie Biznesu we wrześniu. Do finału konkursu, do którego przechodzą
dwie pierwsze drużyny z każdych eliminacji, zakwalifikowały się do tej chwili
reprezentacje: Restauracji C`est Si Bon z Katowic, Hotelu Monopol z Katowic,
Hotelu "Nadmorskiego" z Gdyni, Restauracji Buongiorno z Koszalina,
Restauracji Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego, Centrum Kongresowo - Szkoleniowego
Magellan z Bronisławowa, Gospody Pod Koziołkami z Poznania oraz Hotelu Qubus
z Gorzowa Wielkopolskiego.

W tym roku odbędą się jeszcze w listopadzie eliminacje dla województw małopolskiego
i podkarpackiego. Ich współorganizatorem będzie Hotel Belvedere w Zakopanem.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych .
|