Kulinarny Puchar Polski 22 października 2004 roku

W dniu 22 października 2004 roku w godzinach wieczornych odbyła się uroczysta
gala, podczas której wręczony został Kulinarny Puchar Polski ufundowany przez
Prezesa Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich. O przyznaniu tej najbardziej
prestiżowej nagrody zadecydowało międzynarodowe jury, któremu przewodniczył
Robert Sowa.

w skład Międzynarodowego Jury weszli:
Robert Sowa - Polska - przewodniczący,
Joerg Bucher - Szwajcaria,
Camille Schumacher - Luksemburg,
Marcello Colo - Włochy,
Essa Vainikainen - Finlandia.

Przyglądając się zmaganiom zawodników trzeba przyznać, że wykazali się wielką
fantazją, ogromną znajomością
wiedzy kulinarnej i znakomitym wyczuciem tak w doborze produktów jak i w doborze
zastawy. Już po raz kolejny kucharze startujący w konkursach zadziwili wszystkich
sposobem prezentacji, kolorystyką przygotowanych potraw, a nawet akcentami "złotej
jesieni". Jesteśmy świadkami tworzenia nowych trendów i nowych standardów
przygotowywania, podawania i prezentowania potraw. Zaczyna się tworzyć nowa
moda, moda na smaczne jedzenie, a przede wszystkim pięknie podane. Nie bez znaczenia
jest w tym wszystkim porcelana jak też inne przedmioty używane do podawania
potraw. Dziś, któryś z naszych wspaniałych kucharzy podaje na kwadratowym talerzu
i za chwilkę widać je w restauracjach, hotelach czy kulinarnych programach telewizyjnych.
To wszystko przenosi się na sklepowe półki i
do życia codziennego. Właśnie dzięki osobom przygotowującym kucharzy do startów
w konkursach jak i samym startującym, możemy obserwować jak tworzy się nowa
moda. I tak w Poznaniu zwycięskimi twórcami byli:
III miejsce
JANUSZ PYRA, asystent: MACIEJ GOŁDYN
Zespół Zamkowo Parkowy w Krasiczynie za dania:
- Śledź w piwnej koszuli i malinowym krawacie,
- Kurczak szpikowany dynią z akcentem śliwki kalifornijskiej podany z ryżem
w seledynowym kapturku.

II miejsce
ANDRZEJ ZIELASKIEWICZ, asystent: BOGDAN JEŻEWSKI
Hotel HP Park - Olsztyn za dania:
- Filet śledziowy z akcentem polskiej złotej jesieni (gruszka, jabłko) w sosie
balsamiczno-miodowym o korzennym aromacie,
- Filet z kurczaka faszerowany marynowaną gruszką na lasagne dyniowo-twarogowej
z sosem na miodzie pitnym oraz pianką z białej czekolady.
I miejsce - Kulinarny Puchar Polski
PAWEŁ ROZMIAREK, asystent: DAWID POBUTA
Hotel HP Park - Poznań za dania
- Śledź w trzech smakach z sałatka ziemniaczaną,
- Kurczak z Bresse zapiekany w kruszonce kukurydzianej z truflami.

Nagrodę specjalną za tradycyjne polskie akcenty w przystawce otrzymał
ARTUR PRĄTNICKI, asystent: KAMIL SZULC
Hotel Jan III Sobieski - Warszawa.

Drużyna z Restauracji Prowansalskiej C'est si bon z Katowic, Ireneusz
Skrzat i Katarzyna Pszczoła zaprezentowali się podczas konkursu świetnie
i bardzo nas cieszy fakt, że znaleźli miejsce wśród najlepszych kucharzy w Polsce.
Dziękujemy.
|