Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Reklama
 
 Finał 2004

Kulinarny Puchar Polski 22 października 2004 roku

   

W dniu 22 października 2004 roku w godzinach wieczornych odbyła się uroczysta gala, podczas której wręczony został Kulinarny Puchar Polski ufundowany przez Prezesa Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich. O przyznaniu tej najbardziej prestiżowej nagrody zadecydowało międzynarodowe jury, któremu przewodniczył Robert Sowa.

   

w skład Międzynarodowego Jury weszli:
Robert Sowa - Polska - przewodniczący,
Joerg Bucher - Szwajcaria,
Camille Schumacher - Luksemburg,
Marcello Colo - Włochy,
Essa Vainikainen - Finlandia.

   

Przyglądając się zmaganiom zawodników trzeba przyznać, że wykazali się wielką fantazją, ogromną znajomością wiedzy kulinarnej i znakomitym wyczuciem tak w doborze produktów jak i w doborze zastawy. Już po raz kolejny kucharze startujący w konkursach zadziwili wszystkich sposobem prezentacji, kolorystyką przygotowanych potraw, a nawet akcentami "złotej jesieni". Jesteśmy świadkami tworzenia nowych trendów i nowych standardów przygotowywania, podawania i prezentowania potraw. Zaczyna się tworzyć nowa moda, moda na smaczne jedzenie, a przede wszystkim pięknie podane. Nie bez znaczenia jest w tym wszystkim porcelana jak też inne przedmioty używane do podawania potraw. Dziś, któryś z naszych wspaniałych kucharzy podaje na kwadratowym talerzu i za chwilkę widać je w restauracjach, hotelach czy kulinarnych programach telewizyjnych. To wszystko przenosi się na sklepowe półki i do życia codziennego. Właśnie dzięki osobom przygotowującym kucharzy do startów w konkursach jak i samym startującym, możemy obserwować jak tworzy się nowa moda. I tak w Poznaniu zwycięskimi twórcami byli:

III miejsce
JANUSZ PYRA, asystent: MACIEJ GOŁDYN
Zespół Zamkowo Parkowy w Krasiczynie za dania:
- Śledź w piwnej koszuli i malinowym krawacie,
- Kurczak szpikowany dynią z akcentem śliwki kalifornijskiej podany z ryżem w seledynowym kapturku.

   

II miejsce
ANDRZEJ ZIELASKIEWICZ, asystent: BOGDAN JEŻEWSKI

Hotel HP Park - Olsztyn za dania:
- Filet śledziowy z akcentem polskiej złotej jesieni (gruszka, jabłko) w sosie balsamiczno-miodowym o korzennym aromacie,
- Filet z kurczaka faszerowany marynowaną gruszką na lasagne dyniowo-twarogowej z sosem na miodzie pitnym oraz pianką z białej czekolady.

I miejsce - Kulinarny Puchar Polski
PAWEŁ ROZMIAREK, asystent: DAWID POBUTA

Hotel HP Park - Poznań za dania
- Śledź w trzech smakach z sałatka ziemniaczaną,
- Kurczak z Bresse zapiekany w kruszonce kukurydzianej z truflami.

   

Nagrodę specjalną za tradycyjne polskie akcenty w przystawce otrzymał
ARTUR PRĄTNICKI, asystent: KAMIL SZULC
Hotel Jan III Sobieski - Warszawa.

   

Drużyna z Restauracji Prowansalskiej C'est si bon z Katowic, Ireneusz Skrzat i Katarzyna Pszczoła zaprezentowali się podczas konkursu świetnie i bardzo nas cieszy fakt, że znaleźli miejsce wśród najlepszych kucharzy w Polsce. Dziękujemy.


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione