Piąte Spotkania ze Ślimakiem już 2 grudnia w Zakopanem
Kucharzy z województw małopolskiego i podkarpackiego zapraszamy do udziału
w piątych już Spotkaniach ze Ślimakiem. Kolejne regionalne
eliminacje tego ogólnopolskiego konkursu kulinarnego odbędą się już 2 grudnia
2004 w Hotelu Belvedere w Zakopanem.

Organizatorem całego cyklu spotkań jest firma Ślimaki PL -
wyłączny dystrybutor ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce, a współorganizatorem
najbliższych eliminacji Hotel Belvedere w Zakopanem.

"Spotkania ze Ślimakiem" odbywają się pod patronatem kulinarnym Klubu
Szefów Kuchni, zostały też wpisane w terminarz Kulinarnego Pucharu Polski. Zwycięzcy
ogólnopolskiego finału konkursu mają prawo startu w pucharze.
Patronaty medialne nad konkursem objęły czasopismo "Przy Stoliku"
oraz portale branżowe Papaja.pl i Gastrona.pl.
Do konkursu mogą przystąpić kucharze pracujący aktualnie w zawodzie bez względu
na zajmowane stanowisko i wiek. Szczegółowy regulamin konkursu oraz formularze
zgłoszeniowe znajdują się na stronach www.slimaki.com.pl
oraz stronach patronów medialnych.

W ciągu 60 minut kucharze przygotowują przystawkę i danie główne, a oceniani
są przez jurorów profesjonalnych i degustacyjnych. W pierwszym zespole jurorów
zasiądą tym razem: C-Michel Labarre - Mistrz Kucharski z Francji,
Mirosław Drewniak - Szef Kuchni Zameczku Myśliwskiego Noma
Residence Promice oraz Waldemar Hołówka - Prezes Zarządu Rivendell
Sp. z o.o.
Konkurs odbywa się w obecności publiczności, drużyny startują po trzy jednocześnie,
a kolejność startu jest losowana. Imprezie towarzyszą degustacje dań ze ślimaków
przygotowanych przez szefa kuchni współorganizatora, a także degustacje win
i serów z komentarzami someliera. Atrakcją wieczoru - po rozstrzygnięciu konkursu
- jest możliwość zamówienia dania zwycięskiego przygotowanego przez zdobywców
pierwszego miejsca. Imprezy kończą pokazy live cooking w wykonaniu jurorów profesjonalnych
i wybranych gości.
Do tej pory odbyły się eliminacje dla województw śląskiego i opolskiego, pomorskiego
i zachodnio - pomorskiego, łódzkiego, wielkopolskiego i lubuskiego. Do finału
- gdzie przechodzą 2 pierwsze drużyny z eliminacji - zakwalifikowały się zatem
reprezentacje: Restauracji C'est Si Bon z Katowic, Hotelu Monopol z Katowic,
Hotelu "Nadmorskiego" z Gdyni, Restauracji Buongiorno z Koszalina,
Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego, Centrum Kongresowo-Szkoleniowego Magellan
z Bronisławowa, Gospody Pod Koziołkami z Poznania oraz Hotelu Qubus z Gorzowa
Wielkopolskiego.
Wśród ocenianych dań były takie popisy kreatywności jak np. perliczka faszerowana
gęsią wątróbką i ślimakami na soczewicy i puree z kasztanami; lasagne z łososia,
warzyw i ślimaków w towarzystwie placka ziemniaczanego; ślimaki z borowikami
zapiekane w kremie sabayone na sosie malinowym czy ślimaki z koprem włoskim
i pomidorami w chrupkim cieście z nutką pomarańczy. Większość przepisów konkursowych
można znaleźć na stronie organizatora www.slimaki.com.pl

Na zgłoszenia (e-mailem na adres konkurs@slimaki.com.pl
lub faxem na nr (32) 251 16 93) czekamy do 25 listopada 2004. Serdecznie zapraszamy
do udziału!
|