Drużyna restauracji Wierzynek wygrała Piąte Spotkania ze Ślimakiem
Michał Lelek i Marcin Sołtys reprezentujący krakowską restaurację Wierzynek
wygrali Piąte Spotkania ze Ślimakiem zorganizowane 2 grudnia w Hotelu Belvedere
w Zakopanem. Drugie miejsce zajęli Paweł Twardosz i Mariusz Glac z restauracji
"Pod Różą". Pokonali oni wyjątkowo liczną konkurencję - do zmagań
w piątych eliminacjach regionalnych przystąpiło aż 9 drużyn restauracji i hoteli
z województw małopolskiego i podkarpackiego.

Wygrana drużyna przygotowała "Ślimaki w kompozycji dwóch kolorów"
jako przystawkę i "Mille Fille ze ślimaków". Drugie miejsce zajęły
przystawka "Niespodzianka ze ślimaków i marynowanych grzybków" oraz
danie główne "Szaszłyk z branzino i ślimaków na sosie pietruszkowym".

Wielkimi przegranymi okazali się Dariusz Siciarz i Marek Dudziak z Hotelu Litwor
z Zakopanego, którym przyznano tytularne, lecz nie kwalifikujące do finału trzecie
miejsce.

Konkurs oceniał zespół jurorów w składzie: - przewodniczący Mirosław Drewniak
- Szef Kuchni Zameczku Myśliwskiego Noma Residence z Prominc, Waldemar Hołówka
- Prezes Zarządu Rivendell Sp. z o.o., a także Andrzej Mleczko - Szef Kuchni
Hotelu Vienna z Bielska Białej. Jurorzy degustacyjni wymieniali się kilkakrotnie,
w zespole byli m.in. Rafał Gratkowski - dziennikarz z Dziennika Polskiego, Włodzimierz Kustra z Piekarni Szwajcarskiej
Inter Europol S.A., Nina Soboniak - Puchalska
z Hotelu Belvedere, Katarzyna Mol z firmy Avanti z Krakowa, a także Zbigniew
Glanas - właściciel firmy Ślimaki PL.

Zdobywcy drugiego miejsca -Restauracja "Pod Różą" z Krakowa - dostali
również wyróżnienie jury degustacyjnego. "Nie wiedziałem, że branzino to
okoń morski, ale to danie zachwyciło mnie wyeksponowaniem delikatnego smaku
ślimaka na pierwszy plan to nie lada sztuka" - mówi Zbigniew Glanas.

W nagrodę zwycięska drużyna pojedzie na weekend z osobami towarzyszącymi do
Hotelu Rivendell w Szczawnie Zdroju. Wśród innych nagród były m.in.: plecaki
Perriera od Nestle Waters, atlasy wina od wydawnictwa Wig Press, upominki od
firmy Solon i GMP Impex, bluzy Oerlemansa i zapaski od Sanechem. Wszyscy uczestnicy
dostali dyplomy uczestnictwa i kalendarze "Przy Stoliku" od firmy
Ślimaki PL.
Konkurs "Spotkania ze Ślimakiem" cieszy się coraz większym zainteresowaniem
uczestników, mediów i branży, toteż z eliminacji na eliminacje rośnie poziom
startujących i ich liczba. O wysokim poziomie eliminacji zakopiańskich świadczy
również fakt, że aż trzy zespoły przekroczyły próg 400 punktów, co do tej pory
udało się tylko jednemu finaliście.
"Ogromnie zaskoczyła nas popularność konkursu w Małopolsce i na Podkarpaciu,
jury miało do oceny aż 18 dań. Po raz pierwszy stanęliśmy przed dylematem ograniczenia
ilości startujących drużyn, ostatecznie okazało się, że nie było takiej potrzeby,
ale jeśli dalej tak pójdzie, w kolejnych eliminacjach będziemy zmuszeni do zrobienia
preselekcji" - mówi organizator konkursu Janusz Mizera z firmy Ślimaki
PL.

W konkursie wzięły udział takie wariacje na temat ślimaka jak np. Zapiekany
bakłażan pod żaglami faszerowany ślimakami i serem requefor na błękitnym morzu
śmietanowym (Evita - Krynica Zdrój), Jeleń faszerowany grzybami i ślimakami
na sosach czosnkowym i jałowcowym ze złotym spagetti warzywnym (Leonardo - Kraków),
Tarta z łososia z aromatyzowanymi ślimakami (SPA Eris - Krynica Zdrój) Carpaccio
z ryby maślanej faszerowanej ślimakami na dressingu cytrynowo - jagodowym (Dworek
Rzeszów), Trójkąt zakopiański ze ślimakami i ricottą (Litwor - Zakopane), Filet
z dzikiej kaczki faszerowany ślimakami i mozarellą w rajskich jabłkach podany
na dzikim ryżu (Geovita - Krynica Zdrój) czy Ślimakowe party (Czarny Potok -
Krynica Zdrój)
Spotkania ze Ślimakiem to ogólnopolski konkurs kulinarny na najlepsze dania
ze ślimaka. Zwycięzcy ośmiu tur regionalnych wystartują w finale konkursu w
maju 2005 roku. Konkurs jest jednym z dziesięciu kwalifikujących do Kulinarnego
Pucharu Polski. Odbywa się pod kulinarnym patronatem Klubu Szefów Kuchni oraz
medialnymi patronatami czasopisma "Przy Stoliku" i portali Papaja.pl
i Gastrona.pl Organizatorem jest firma Ślimaki PL - wyłączny przedstawiciel
ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce.

Pierwsze eliminacje regionalne konkursu odbyły się w lipcu w Katowicach w Restauracji
Śródziemnomorskiej La Cantina, drugie - w sierpniu w Hotelu Atlantic w Nowych
Bielicach k. Koszalina, trzecie - w Łódzkim Klubie Biznesu we wrześniu, a czwarte
w poznańskiej Brovarii. Do finału konkursu, do którego przechodzą dwie pierwsze
drużyny z każdych eliminacji, zakwalifikowały się do tej pory reprezentacje:
Restauracji C'est Si Bon z Katowic, Hotelu Monopol z Katowic, Hotelu "Nadmorskiego"
z Gdyni, Restauracji Buongiorno z Koszalina, Restauracji Calvado z Piotrkowa
Trybunalskiego, Centrum Kongresowo - Szkoleniowego Magellan z Bronisławowa,
Gospody Pod Koziołkami z Poznania oraz Hotelu Qubus z Gorzowa Wielkopolskiego,
Restauracji Wierzynek z Krakowa oraz Restauracji "Pod Różą" z Krakowa.

W przyszłym roku odbędą się jeszcze trzy regionalne tury - w lutym w Szczawnie
Zdroju, w marcu w Warszawie, a w kwietniu na Mazurach. Szczegóły (regulamin,
formularz zgłoszeniowy) na www.slimaki.com.pl
i stronach patronów medialnych.
Zdjęcia wykonał: Andrzej Samardak
|