Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Reklama
 
 24 maja 2005 Dzień Ślimaka po raz drugi

Po raz pierwszy 24tego maja 2004 obchodziliśmy w Polsce Dzień Ślimaka.
Do zabawy przystąpiło sześć restauracji z trzech województw. Na Dzień Ślimaka restauracje przygotowały specjalne menu składające się z kilku dań ze ślimakiem w roli głównej. "Ślimacza karta" pozostała w menu przez cały tydzień zachęcając wszystkich smakoszy i eksperymentatorów.

Choć tradycja delektowania się ślimakami pochodzi z kuchni francuskiej, święto przywędrowało do nas z Wielkiej Brytanii, gdzie obchodzi się wiele tzw. FOOD HOLIDAYS.
W czerwcu obchodzony jest dzień kawioru, w sierpniu - dzień ziemniaka, szpinak ma swój festiwal w marcu, a dzień 24tego maja należy właśnie do ślimaka.

 

Zeszłoroczna impreza spotkała się z ogromnym zainteresowaniem zarówno klientów restauracji jak i dziennikarzy. W mediach było zabawnie: Pan Robert Sowa (Hotel Jan III Sobieski) propagował ślimaka jako czyścioszka i afrodyzjaka, Pan Wiesław Bober (Hotel Belweder Ustroń) apelował o jedzenie ślimaków, a nie tylko wieprzowiny, wołowiny i drobiu, Pan Mirosław Drewniak (Noma Residence Promnice) był pytany czy zbiera ślimaki w promnickim lesie, Pan Krzysztof Kassenberg (Restauracja Prowansja) wspominał Julię Roberts męczącą się ze sztućcami do ślimaków w "Pretty Woman", a Pani Renata Bukowska (Restauracja Montmartre) na wszystkich zdjęciach pojawiała się w towarzystwie gigantycznej rzeźby ślimaka.

Mieliśmy spore artykuły na łamach Gazety Wyborczej stołecznej i katowickiej, katowickiego Super Expresu, stołecznej Rzeczpospolitej i katowickiej Trybuny Śląskiej.

 

W telewizji pokazaliśmy się w newsach TV4, a także w TVP1 w Agrolinii. Portale internetowe www.papaja.pl i www.gastrona.pl zamieściły relacje z imprezy powiązane z przepisami, zdjęciami, a także ciekawostkami o ślimakach. Dzień Ślimaka miał również spory oddźwięk w miesięcznikach i kwartalnikach branżowych.

W tym roku chcemy zorganizować Dzień Ślimaka w znacznie większej liczbie restauracji i hoteli. Zasada jest prosta: Państwo przygotowują dania ze ślimaków na specjalnej karcie - my całość nagłaśniamy informując media ogólnopolskie i lokalne o restauracjach współpracujących z nami.

Wszystkie zainteresowane restauracje prosimy o kontakt na adres email: janusz.mizera@slimaki.com.pl


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione