Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Sponsorzy

 

  Reklama
 
 VI eliminacje Szczawno

Szóste Spotkania ze Ślimakiem odbędą się 18 lutego w Szczawnie Zdroju

Kucharzy z województwa dolnośląskiego zapraszamy do udziału w kolejnych - już szóstych - Spotkaniach ze Ślimakiem. Odbędą się one podczas Kulinarnego Zlotu Orłów - już 18 lutego w Teatrze Zdrojowym w Szczawnie Zdroju.

   

Organizatorem całego cyklu Spotkań ze Ślimakiem jest firma Ślimaki PL - wyłączny dystrybutor ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce, a współorganizatorem najbliższych eliminacji oraz organizatorem całego Kulinarnego Zlotu Orłów jest spółka Rivendell ze Szczawna - Zdroju.

Kulinarny Zlot Orłów odbywa się po raz drugi. Patronat honorowy objął Wojewoda Dolnośląski, a medialne mają Przegląd Gastronomiczny oraz Gastrona.pl

  

Zlot to pokaz sztuki kulinarnej "orłów" czyli mistrzów sztuki kulinarnej, a jednocześnie możliwość nauki dla młodych kucharzy. Mają oni możliwość obejrzenia na żywo prezentacji mistrzowskich, poznać receptury, wysłuchać cennych uwag profesjonalistów. Tegoroczne prezentacje obejmować będą potrawy kuchni polskiej i myśliwskiej nawiązujące do tradycji regionu, z którego pochodzą.

"Spotkania ze Ślimakiem" odbywają się pod patronatem kulinarnym Klubu Szefów Kuchni, zostały też wpisane w terminarz Kulinarnego Pucharu Polski. Zwycięzcy ogólnopolskiego finału konkursu mają prawo startu w pucharze. Patronaty medialne nad konkursem objęły czasopismo "Przy Stoliku" oraz portale branżowe Papaja.pl i Gastrona.pl.

   

Do konkursu mogą przystąpić kucharze pracujący aktualnie w zawodzie bez względu na zajmowane stanowisko i wiek. Szczegółowy regulamin konkursu oraz formularze zgłoszeniowe znajdują się na stronach www.slimaki.com.pl oraz stronach patronów medialnych.

W ciągu 60 minut kucharze przygotowują przystawkę i danie główne, a oceniani są przez jurorów profesjonalnych i degustacyjnych. W pierwszym zespole jurorów zasiądą tym razem: Zbigniew Kurleto - Mistrz Kucharski, doradca kulinarny Rational Polska, Theofilos Vafidis - członek kapituły Klubu Szefów Kuchni, Szef Kuchni Restauracji Dionizos oraz Tomasz Łabuz - z SPKiC Zakopane.

Szóste eliminacje, rozpoczynające tegoroczny Kulinarny Zlot Orłów, odbędą się w obecności publiczności, drużyny startują po trzy jednocześnie, a kolejność startu jest losowana. Imprezie towarzyszą degustacje dań ze ślimaków, a także degustacje win i serów z komentarzami someliera.

Do tej pory odbyły się eliminacje dla województw śląskiego i opolskiego, pomorskiego i zachodnio - pomorskiego, łódzkiego, wielkopolskiego i lubuskiego, a także dla małopolskiego i podkarpackiego. Do finału - gdzie przechodzą 2 pierwsze drużyny z eliminacji - zakwalifikowały się zatem reprezentacje: Restauracji C'est Si Bon z Katowic, Hotelu Monopol z Katowic, Hotelu "Nadmorskiego" z Gdyni, Restauracji Buongiorno z Koszalina, Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego, Centrum Kongresowo-Szkoleniowego Magellan z Bronisławowa, Gospody Pod Koziołkami z Poznania oraz Hotelu Qubus z Gorzowa Wielkopolskiego, Restauracji Wierzynek i Pod Różą z Krakowa.

Wśród ocenianych dań były takie popisy kreatywności jak np. mille fille ze ślimaków, perliczka faszerowana gęsią wątróbką i ślimakami na soczewicy i puree z kasztanami; lasagne z łososia, warzyw i ślimaków w towarzystwie placka ziemniaczanego; ślimaki z borowikami zapiekane w kremie sabayone na sosie malinowym czy ślimaki z koprem włoskim i pomidorami w chrupkim cieście z nutką pomarańczy. Większość przepisów konkursowych można znaleźć na stronie organizatora www.slimaki.com.pl

Na zgłoszenia (e-mailem na adres konkurs@slimaki.com.pl lub faxem na nr (32) 251 16 93) czekamy do 13 lutego 2005. Serdecznie zapraszamy do udziału!


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione