Szóste Spotkania ze Ślimakiem odbędą się 18 lutego w Szczawnie Zdroju
Kucharzy z województwa dolnośląskiego zapraszamy do udziału w kolejnych - już
szóstych - Spotkaniach ze Ślimakiem. Odbędą się one podczas Kulinarnego Zlotu
Orłów - już 18 lutego w Teatrze Zdrojowym w Szczawnie Zdroju.

Organizatorem całego cyklu Spotkań ze Ślimakiem jest firma Ślimaki PL - wyłączny
dystrybutor ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce, a współorganizatorem najbliższych
eliminacji oraz organizatorem całego Kulinarnego Zlotu Orłów jest spółka Rivendell
ze Szczawna - Zdroju.
Kulinarny Zlot Orłów odbywa się po raz drugi. Patronat honorowy objął Wojewoda
Dolnośląski, a medialne mają Przegląd Gastronomiczny oraz Gastrona.pl

Zlot to pokaz sztuki kulinarnej "orłów" czyli mistrzów sztuki kulinarnej,
a jednocześnie możliwość nauki dla młodych kucharzy. Mają oni możliwość obejrzenia
na żywo prezentacji mistrzowskich, poznać receptury, wysłuchać cennych uwag
profesjonalistów. Tegoroczne prezentacje obejmować będą potrawy kuchni polskiej
i myśliwskiej nawiązujące do tradycji regionu, z którego pochodzą.
"Spotkania ze Ślimakiem" odbywają się pod patronatem kulinarnym Klubu
Szefów Kuchni, zostały też wpisane w terminarz Kulinarnego Pucharu Polski. Zwycięzcy
ogólnopolskiego finału konkursu mają prawo startu w pucharze. Patronaty medialne
nad konkursem objęły czasopismo "Przy Stoliku" oraz portale branżowe
Papaja.pl i Gastrona.pl.

Do konkursu mogą przystąpić kucharze pracujący aktualnie w zawodzie bez względu
na zajmowane stanowisko i wiek. Szczegółowy regulamin konkursu oraz formularze
zgłoszeniowe znajdują się na stronach www.slimaki.com.pl
oraz stronach patronów medialnych.
W ciągu 60 minut kucharze przygotowują przystawkę i danie główne, a oceniani
są przez jurorów profesjonalnych i degustacyjnych. W pierwszym zespole jurorów
zasiądą tym razem: Zbigniew Kurleto - Mistrz Kucharski, doradca kulinarny Rational
Polska, Theofilos Vafidis - członek kapituły Klubu Szefów Kuchni, Szef Kuchni
Restauracji Dionizos oraz Tomasz Łabuz - z SPKiC Zakopane.
Szóste eliminacje, rozpoczynające tegoroczny Kulinarny Zlot Orłów, odbędą się
w obecności publiczności, drużyny startują po trzy jednocześnie, a kolejność
startu jest losowana. Imprezie towarzyszą degustacje dań ze ślimaków, a także
degustacje win i serów z komentarzami someliera.
Do tej pory odbyły się eliminacje dla województw śląskiego i opolskiego, pomorskiego
i zachodnio - pomorskiego, łódzkiego, wielkopolskiego i lubuskiego, a także
dla małopolskiego i podkarpackiego. Do finału - gdzie przechodzą 2 pierwsze
drużyny z eliminacji - zakwalifikowały się zatem reprezentacje: Restauracji
C'est Si Bon z Katowic, Hotelu Monopol z Katowic, Hotelu "Nadmorskiego"
z Gdyni, Restauracji Buongiorno z Koszalina, Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego,
Centrum Kongresowo-Szkoleniowego Magellan z Bronisławowa, Gospody Pod Koziołkami
z Poznania oraz Hotelu Qubus z Gorzowa Wielkopolskiego, Restauracji Wierzynek
i Pod Różą z Krakowa.
Wśród ocenianych dań były takie popisy kreatywności jak np. mille fille ze
ślimaków, perliczka faszerowana gęsią wątróbką i ślimakami na soczewicy i puree
z kasztanami; lasagne z łososia, warzyw i ślimaków w towarzystwie placka ziemniaczanego;
ślimaki z borowikami zapiekane w kremie sabayone na sosie malinowym czy ślimaki
z koprem włoskim i pomidorami w chrupkim cieście z nutką pomarańczy. Większość
przepisów konkursowych można znaleźć na stronie organizatora www.slimaki.com.pl
Na zgłoszenia (e-mailem na adres konkurs@slimaki.com.pl
lub faxem na nr (32) 251 16 93) czekamy do 13 lutego 2005. Serdecznie zapraszamy
do udziału!
|