Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Sponsorzy

 

  Reklama
 
 Relacja ze Szczawna Zdroju

VI Eliminacje Spotkań ze Ślimakiem odbyły się 18 lutego podczas II Zlotu Orłów w Szczawnie Zdroju. We wnętrzach Teatru Zdrojowego od godzin porannych trwały zmagania drużyn z regionu Dolnego Śląska i nie tylko. Śnieżyca spowodowała, że na konkurs dojechało tylko pięć z dziewięciu zgłoszonych drużyn.
Do konkursu przystąpiły Hotele Fenix reprezentowane przez Piotra Lipskiego i Elżbietę Janik, Zespół Szkół Gastronomicznych - Warszawa - Michał Kustra i Piotr Fortuna, Hotel Preemier z Marcinowic - Sylwia Legan i Anna Karkulowska, Gospody Babinicz w Szczawnie Zdroju - Teresa Ciołek i Mirosław Sipa oraz Hotel Gotyk - Radosław Danielak i Tomasz Kosiński.

  
W jury profesjonalnym zasiedli tym razem: Theofilos Vafidis - Członek Klubu Szefów Kuchni znany wszystkim z programów telewizyjnych, Zbigniew Kurleto - doradca kulinarny Rational Polska oraz Tomasz Łabuz - Mistrz Kucharski z Zakopanego. Oceniali oni zespoły w pięciu kategoriach poczynając od organizacji pracy, przygotowania stanowiska i produktów poprzez kreatywność, a kończąc na porządku jaki rzecz jasna powinien panować w kuchni. Tym razem stanowiska przygotowywała i wyposażała w sprzęt firma Dora Metal, która również ufundowała drobne upominki dla uczestników.

 
Nie mogło też zabraknąć jury degustacyjnego, do którego zaproszono tym razem Agnieszkę Świetlic - reprezentantkę publiczności, Piotra Grąckiego z Nestle Waters i Bogdana Piętowskiego z SaneChem Kuchnie Świata. Przyznali oni wyróżnienie za danie najładniej wyglądające i najsmaczniejsze. Sponsorami VI Eliminacji Spotkań ze Ślimakiem byli: Villa Pallas - Hotel Restauracja z Olsztyna, Ecolab, Dora Metal, Oerlemans, North Coast, Kromet, Illy, GMP Impex i Nestle Waters. Współorganizatorem była Spółka Rivendell ze Szczawna Zdroju, która udzieliła gościny sponsorom i uczestnikom konkursu.

 
Wszystko rozpoczęło się w piątek odprawą przed godziną 9 rano, a już o 9.30 na stanowiskach pojawiły się pierwsze drużyny. Podziwiano pomysłowość i kreatywność drużyn. Końcowy efekt był jak zwykle zdumiewający i niespodziewany.
Konkurs zakończył się około godziny 13.30, a ogłoszenie wyników nastąpiło wieczorem podczas gali II Zlotu Orłów. Krzysztof Skiba z zespołu Big Cyc i Janusz Mizera z firmy Ślimaki PL ogłosili wyniki i wraz ze sponsorami wręczyli nagrody. Wyróżnienie przyznane przez jury degustacyjne trafiło w ręce reprezentantów Gospody Babinicz w Szczawnie Zdroju - Teresy Ciołek i Mirosława Sipa. Miejsce II - premiowane udziałem w finale Spotkań ze Ślimakiem - przypadło dla reprezentacji Hotelu Fenix - Piotra Lipskiego i Elżbiety Janik za "Ślimaka na grzybku pod ziołową pierzynką z szafranowym sosem" i "Tęczowego naleśnika nadziewanego ślimakami z sosem cafe de paris". Miejsce I oraz udział w finale Spotkań ze Ślimakiem, wyjazd do Olsztyna na weekend w Hotelu Villa Pallas przyznane zostało drużynie Gospody Babinicz - Teresie Ciołek i Mirosławowi Sipa za dania "Ślimaki w pierzynce biszkoptowej" i "Racuszki szpinakowe w aksamitnym sosie ślimakowym".
Spotkania ze Ślimakiem odbywają się pod patronatem kulinarnym Klubu Szefów Kuchni, zostały też wpisane w terminarz Kulinarnego Pucharu Polski. Zwycięzcy ogólnopolskiego finału konkursu mają prawo startu w pucharze.

 
Patronaty medialne nad konkursem objęły czasopismo "Przy Stoliku" oraz portale branżowe Papaja.pl i Gastrona.pl.
Do tej pory odbyły się eliminacje dla województw śląskiego i opolskiego, pomorskiego i zachodnio - pomorskiego, łódzkiego, wielkopolskiego i lubuskiego, małopolskiego i podkarpackiego oraz dolnośląskiego. Do finału - gdzie przechodzą 2 pierwsze drużyny z eliminacji - zakwalifikowały się zatem reprezentacje: Restauracji C'est Si Bon z Katowic, Hotelu Monopol z Katowic, Hotelu "Nadmorskiego" z Gdyni, Restauracji Buongiorno z Koszalina, Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego, Centrum Kongresowo-Szkoleniowego Magellan z Bronisławowa, Gospody Pod Koziołkami z Poznania oraz Hotelu Qubus z Gorzowa Wielkopolskiego, Paweł Twardosz i Mariusz Glac z restauracji "Pod Różą", Michał Lelek i Marcin Sołtys reprezentujący krakowską restaurację Wierzynek, dołączyli do nich zwycięzcy eliminacji ze Szczawna Zdroju.

 
Następne Spotkania ze Ślimakiem dla województw kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i podlaskiego odbędą się 15 kwietnia w Mikołajkach.


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione