VII eliminacje Spotkań ze Ślimakiem dla województw warmińsko-mazurskiego, podlaskiego
i kujawsko pomorskiego odbywały się 15 kwietnia 2005 roku od godziny 10.00 podczas
trzeciego dnia targów TUR GASTRO HOTEL w Mikołajkach. Tym razem do jury profesjonalnego
zaprosiliśmy Wiesława Bobera z Hotelu Belweder w Ustroniu, Michała Miłka - Szefa
Kuchni Restauracji w Pałacu Czarny Las z Woźnik k/Częstochowy i Ryszarda Dudziaka
- Szefa Kuchni Restauracji Bakata w Warszawie . Jury degustacyjne wybraliśmy
na kilka chwil przed rozpoczęciem konkursu. Znaleźli się w nim: Marzena Kozik
z frimy Wisd & Partners, Piotr Wojewodzic - Dyrektor Targów Tur Gastro Hotel
i Zbigniew Woźniak z firmy REINEX. Całość pomagał nam tym razem przygotować
Marek Widomski z firmy Wisd & Partners, któremu serdecznie dziękujemy za
pomoc.

Organizatorem Konkursu Spotkania ze Ślimakiem jest firma Ślimaki PL z Katowic,
a współorganizatorem eliminacji w Mikołajkach - Poznańska Agencja Targowa INEXPO
- organizator cyklicznych spotkań targowych TUR GASTRO HOTEL, które odbywają
się już od kilku lat. To już 40 edycja targów , a w Mikołajkach goszczą po raz
piąty. Targi odbywają się pod patronatem : Ministerstwa Gospodarki i Pracy ,
Telewizji Polskiej SA TVP 3 , Polskiego Radia S.A. Program I.

Tym razem pod bacznym okiem publiczności licznie zgromadzonej, podczas trzeciego
dnia targów wyłoniliśmy zwycięzców w VII już eliminacjach konkursu ślimakowego.
Zostali nimi Jacek Świerk z Nestle Food Services wraz ze swoim pomocnikiem Marcinem
Bała z Hotelu Amax w Mikołajkach i jako drudzy zakwalifikowali się reprezentujący
Hotel Młyn z Elbląga - Grzegorz Sobczyński i Remigiusz Piekucki.

Przygotowane przez nich potrawy to między innymi - marynowany łosoś w akompaniamencie
salsy ślimakowej, pularda z musem ślimakowym z aromatem koziego sera, roladki
z mahi-mahi i ślimaków w akcencie dwóch sosów i tajemniczo brzmiąca nazwa wigwam
na złocistym stepie. Mamy już więc za sobą siedem eliminacji i w tym czasie
wyłonilismy 14 drużyn, które spotkają się już niebawem podczas wielkiego finału
24 maja w Warszawie.

Powoli eliminacje naszego konkursu dobiegają końca i pozostało nam wyłonić zwycięzców
z województwa mazowieckiego.

Zapraszamy wszystkich kucharzy do udziału w konkursie, zapraszamy wszystkich
chcących zobaczyć kucharzy w akcji, zapraszamy wszystkich do smakowania się
w wykwintnej kuchni, zapraszamy wszystkich do udziału w Dniu Ślimaka 24 maja
- restauracje jak i wszystkich chcących spróbować niespotykanych i nowatorskich
potraw.

7 maja 2005 roku na Rynku Starego Miasta w Warszawie przy współudziale Adama
Michalskiego - Menadżera Restauracji Sekret z ulicy Jezuickiej w Warszawie przeprowadzimy
VIII, ostatnie już eliminacje I Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
Spotkania ze Ślimakiem.

|