Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Reklama
 
 Relacja z Warszawy

Eliminacje dla Mazowsza odbyły się 7 maja na warszawskiej starówce.

Jeszcze o godzinie 11.00 - 7 maja 2005 roku na starówce, strugi deszczu zalewały ogródek Restauracji Bazyliszek, w którym dzięki życzliwości jej właściciela mogliśmy gościć i zorganizować VIII eliminacje Spotkań ze Ślimakiem dla województwa mazowieckiego. Starówka świeciła pustkami zamiast słońcem. Grad i deszcz bębnił o ogrodowe parasole, a miny zawodników mówiły nam, że to nie ma prawa się udać.

   
Jednak w samo południe jakimś cudem zniknęły chmury, niebo zrobiło się błękitne, a na Rynku Starego Miasta nie wiadomo skąd pojawiły się tłumy. Jacek Cholewiński - prezenter radiowej trójki, który prowadził imprezę dał znak do rozpoczęcia konkursu. No i rozpoczęliśmy startem drużyny z Hotelu 500 z Zegrza, w której wystąpili Mariusz Jamroszczyk i Dariusz Kukułka. Przygotowali oni na przystawkę - Bliny z mąki gryczanej z rydzami i ślimakami, a jako danie główne - Muszla z łososia faszerowana ślimakami w sosie rakowym z sufletem z chleba razowego. Jako druga do stanowiska podeszła drużyna z Sanechem Kuchnie Świata w składzie - Tomasz Krake i Tomasz Szymankiewicz, którzy zaprezentowali wariacje - Ślimaki na koniach i Katatsumuri no teryaki. Trzecią drużyną, która wystąpiła przed szeroką publicznością była drużyna - Adam Przybysz i Paweł Kolbuszewski którzy reprezentowali Restaurację Giancarllo z ul. Rzymowskiego w Warszawie, prowadzoną przez znanego wszystkim Giancarllo Russo.

      
Licznie zgromadzona publiczność mogła z bliska podziwiać kucharzy w akcji. Jury profesjonalne, do którego zaprosiliśmy, Constant Michela Labarre, Zbigniewa Kurleto i Mariusza Nowickiego, zaglądało praktycznie wszędzie. Jeden z uczestników konkursu powiedział po zakończeniu: Pierwszy raz jurorzy patrzyli mi na ręce przez całą godzinę. Nie przeszkodziło to jednak w niczym, potrawy były wyśmienite i jak zwykle kucharze stanęli na wysokości zadania. Każde danie było oceniane również przez jury degustacyjne, a jeden talerz trafiał w ręce publiczności, która mogła spróbować wszystkiego, co tego dnia zostało przygotowane przez naszych mistrzów.

   
Zwyciężyła drużyna Restauracji Giancarllo Russo z Rzymowskiego - Adam Przybysz i Paweł Kolbuszewski za efektownie wyglądającą przystawkę ślimaki w szparagach w sosie szafranowym i risotto ze ślimakami. Na drugim miejscu uplasował się Mariusz Jamroszczyk i Dariusz Kukułka z Hotelu 500 Zegrze. Przygotowali oni bliny ze ślimakami i muszlę z łososia z nadzieniem ślimakowym i sufletem z chleba razowego. Oni też zostali wyróżnieni przez jury degustacyjne za najlepszy smak i wygląd potraw.

   
Przez cały czas konkursu towarzyszyli nam sponsorzy, którzy i tym razem nie zawiedli. Paweł Malewski ze Stalgastu osobiście doglądał urządzeń na stanowiskach. Firma HIESTAND - Piekarnia Szwajcarska przygotowała degustację swoich wypieków, której to doglądała surowym okiem Elżbieta Siatkowska - Dyrektor Zarządzający, Autonobile - autoryzowany dealer Forda z ulicy Płowieckiej 62 w Warszawie zaprezentował nowego Focusa i dostawczego Conecta, którymi można było się przejechać na jazdę próbną. NorthCoast, Illy, Nestle Waters, Oerlemans, GMP Impex i oczywiście Ecolab na stałe towarzyszą nam w konkursie przygotowując nagrody i upominki dla uczestników.
Całość eliminacji zakończył pokaz live coocking w wykonaniu: Cocstant Michela Labarre, Zbigniewa Kurleto i Janusza Mizery z firmy Ślimaki PL.
Organizatorem Konkursu Spotkania ze Ślimakiem jest firma Ślimaki PL z Katowic, a współorganizatorem VIII eliminacji w Warszawie był Adam Michalski menadżer Restauracji Sekret z ulicy Jezuickiej 1/3 na starówce. Gościliśmy pod parasolami Restauracji Bazyliszek ze Starego Miasta.
Eliminacje naszego konkursu dobiegły końca. Znamy już wszystkich zawodników, którzy spotkają się w wielkim finale 24 maja 2005 roku. Nagrodą główną dla zwycięzcy oprócz nagród rzeczowych jest start w Kulinarnym Pucharze Polski w październiku 2005 roku. Przyznamy I, II i III miejsce, ale wszystkie drużyny już dziś zasługują na nasze wielkie uznanie.


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione