Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Reklama
 
 Finał 2005 - relacja

24 maja 2005 roku w Dzień Ślimaka w siedzibie Akademii Kulinarnej Kurta Schellera odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego - Spotkania ze Ślimakiem.

Do finału przystąpiły następujące drużyny:

  1. Ryszard Warnke i Bogdan Kulij z Hotelu Monopol w Katowicach
  2. Łukasz Fular i Sebastian Truszkowski z Hotelu Nadmorskiego w Gdyni
  3. Mariusz Sylburski - Restauracja Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego oraz Przemysław Wieloch z restauracji Fuzja Smaków z Łodzi
  4. Jacek Fajkowski z Centrum Kongresowo Szkoleniowego Magellan z Bronisławowa i Andrzej Fajkowski z Restauracji Astoria w Hotelu Sonex z Częstochowy
  5. Maciej Bartoszewski i Marcin Kazimierczak z Gospody Pod Koziołkami z Poznania
  6. Tomasz Król i Wojciech Pawelec z Hotelu Qubus z Gorzowa Wielkopolskiego
  7. Tomasz Turecki i Marcin Sołtys z restauracji Wierzynek z Krakowa
  8. Paweł Twardosz i Mariusz Glac z restauracji Pod Różą z Krakowa
  9. Teresa Ciołek i Mirosław Sipa z Gospody Babinicz ze Szczawna Zdroju prowadzonej przez Rivendell Spółka z o.o.
  10. Jacek Świerk z Nestle FoodServices i Marcin Bała z Hotelu Amax z Mikołajek
  11. Grzegorz Sobczyński i Remigiusz Piechucki z Hotelu Młyn z Elbląga
  12. Adam Przybysz i Paweł Kolbuszewski z Restauracji Giancarlo z Warszawy
  13. Mariusz Jamroszczyk i Dariusz Kukułka z Hotelu 500 w Zegrzu

Od godziny 11.00 można było śledzić przebieg zmagań drużyn z hoteli i restauracji z całej Polski. Konkurs trwał do godziny 14.30 i po jego zakończeniu profesjonalne jury udało się na naradę.


Do jury profesjonalnego weszli:

  • Kurt Scheller przewodniczący jury
  • Wiesław Bober
  • Theofilos Vafidis
  • Mirosław Drewniak
W czasie trwania konkursu startującym ekipom dopingował Pascal Brodnicki.
Podczas całego konkursu doradzał jurorom - znawca ślimaków i ekspert kuchni francuskiej - Constant-Michel Labarre.

Laureatami Konkursu zostali:

I miejsce Łukasz Fular i Sebastian Truszkowski
Hotel Nadmorski w Gdyni

II miejsce Ryszard Warnke i Bogdan Kulij
Hotel Monopol Katowice

III miejsce Maciej Bartoszewski i Marcin Kazimierczak
Gospoda Pod Koziołkami z Poznania

Jury postanowiło przyznać również wyróżnienia dla:

  1. Jacka Fajkowskiego z Centrum Kongresowo Szkoleniowego Magellan z Bronisławowa i Andrzeja Fajkowskiego z Hotelu Sonex z Częstochowy za kultywowanie tradycji rodzinnych - ojciec Andrzej i syn Jacek - dwaj bracia Jacka to również kucharze pracujący obecnie za granicą
  2. Teresy Ciołek z Gospody Babinicz ze Szczawna Zdroju - Jedyna kobieta w konkursie startująca w finale
  3. Mariusza Sylburskiego z Restauracji Calvado z Piotrkowa Trybunalskiego - jedyny Szef Kuchni, właściciel i menadżer restauracji startujący w konkursie

Dzień Ślimaka, 24 maja 2005 roku zakończył się wielką galą i wręczeniem nagród w Hotelu Jan III Sobieski. Gale poprowadzili: Agata Młynarska i Theofilos Vafidis.

Sponsorami Finału byli: Nestle Waters, Hiestand Polska, Ecolab, Oerlemans, Auto Nobile ? Autoryzowany Dealer Forda ? Warszawa, NorthCoast, Illy, GMP Impex, Euroservice Volvo, Stalgast, Solon.

Patroni medialni: Przy stoliku, Nowości gastronomiczne, Radio Plus,
Gastrona.pl

Podziękowania od Ślimaki.pl!!!

24 maja 2005 roku zakończyła się I edycja Konkursu Spotkania ze Ślimakiem. Cały rok trwające eliminacje i finał nie odbyły by się bez pomocy wielu życzliwych ludzi. Właśnie z tego miejsca chciałbym złożyć specjalne podziękowania tym wszystkim, którzy mi pomagali.

Dziękuję: Marii Burskiej, Andrzejowi Bunio, Piotrowi Burdzie, Jackowi Cholewińskiemu, Dominice Gasik, Waldemarowi Stańczykowi, Piotrowi Grąckiemu, Waldemarowi Hołówce, Piotrowi Kopańczukowi, Tomkowi Łabuzowi, Pawłowi Malewskiemu, Joannie Mróz, Bogdanowi Piętowskiemu, Robertowi Sowie, Renacie Stankiewicz, Tomaszowi Szymańskiemu, Markowi Widomskiemu.

Dziękuję również wszystkim osobom życzliwym i zaangażowanym w całe przedsięwzięcie. Dziękuję jeszcze raz wszystkim sponsorom, wszystkim współorganizatorom, przedstawicielom mediów, kucharzom startującym i jurorom i moim przyjaciołom. Dziękuję również wszystkim tym, którzy mi przeszkadzali ? bo ich działania wyłącznie mobilizowały mnie do pracy.

Zbigniew Glanas

Sponsorzy:

  

  

  

  

Patroni medialni - media branżowe:

  

Patroni medialni - internet:

Ogólnopolski Patronat Medialny:


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione