Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Patronat honorowy
  Sponsorzy

  Reklama
 
 I Eliminacja konkursu - Katowice

Organizator Dnia Ślimaka - firma Ślimaki PL - postanowiła podjąć się zorganizowania cyklicznych spotkań ze ślimakiem. Impreza ma na celu propagowanie ślimaka burgundzkiego na polskich stołach.

Patronat kulinarny objął Klub Szefów Kuchni, a medialny portal www.papaja.pl i Gastrona.pl oraz czasopismo branżowe "Przy Stoliku"

Co miesiąc - poczynając od 14 lipca - w 8 regionach Polski odbywać się będą "Spotkania ze ślimakiem" podczas których przeprowadzane będą eliminacje regionalne konkursu na dania ze ślimakiem, a także prezentacje - szkolenia nt. możliwości wykorzystania ślimaków w kuchni.

Konkurs zakończy wielki finał - 24 Maja 2005 roku - dokładnie w Dzień Ślimaka.

Pierwsze eliminacje konkursu i pierwsza impreza z cyklu "Spotkania ze ślimakiem" pod hasłem "Ślimak a rewolucja" odbędzie się już 14 lipca w położonej w katowickiej "zielonej enklawie" jaką jest Dolina Trzech Stawów restauracji śródziemnomorskiej La Cantina.
Restauracja La Cantina słynie z wykwintnej kuchni i przesympatycznej obsługi. Nad wszystkim czuwa Pani Maria Roś - Menager i Szef Kuchni - wychowawca wielu mistrzów sztuki kulinarnej. La Cantina jest także współorganizatorem i fundatorem nagród dla uczestników. Patronat honorowy nad imprezą w Katowicach objął Prezydent Miasta Katowic Pan Piotr Uszok.
I eliminację w Katowicach oceniać będą dwa zespoły jury. Jury profesjonalne składać się będzie z uznanych szefów kuchni. I tak w składzie zasiądą:
Pan Constant Michel Labarre - Mistrz Kucharski z Francji, Członek Wielkopolskiej Izby Gastronomicznej i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Pan Giancarlo Russo - Mistrz i koneser włoskiej sztuki kulinarnej, Szef Kuchni Restauracji Giancarlo.
Pan Grzegorz Lelek - Szef Kuchni w Hotelu Belvedere w Zakopanem.
Jury profesjonalne będzie oceniało następujące etapy konkursu :
organizacja i wykorzystanie czasu pracy, kreatywność i wykorzystanie produktów, wygląd i smak, wykorzystanie technik kulinarnych, oraz technikę pracy i czystość na stanowisku.
Drugim zespołem będzie jury degustacyjne, oceniające smak i wygląd potraw, które przyzna wyróżnienie. W składzie zasiądą:
Pani Anna Łuczak - Naczelnik Wydziału Działalności Gospodarczej Urzędu Miejskiego w Katowicach.
Pani Wioleta Niziołek - dziennikarka Gazety Wyborczej
Pan Mieczysław Juda - doktor filozofii, wykładowca w Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach
Pan Jarosław Maślisz - biznesmen z Katowic

- I Eliminacja - 14 lipca 2004 województwo śląskie i opolskie - Katowice - Restauracja La Cantina
- II Eliminacja - 28 sierpień 2004 województwo zachodnio-pomorskie i pomorskie - Biesiekierz k/Koszalina - Hotel Atlantic
- III Eliminacja - 15 wrzesień 2004 województwo łódzkie - Łódź - Restauracja Łódzkiego Klubu Biznesu
- Pozostałe eliminacje odbędą się jeszcze we Wrocławiu, Zakopanem lub Krakowie, Poznaniu, Olsztynie i Warszawie
- Finał odbędzie się 24 maja w Warszawie imprezą z udziałem wszystkich którzy dotychczas brali udział i zaproszonych dodatkowo gości

Do tych eliminacji zgłaszać się mogą drużyny złożone z dwóch kucharzy czynnych zawodowo bez względu na stanowisko i wiek - szefa i kucharza pomocnika reprezentujących restauracje z województw objętych eliminacjami.

W trakcie konkursu przygotowywane będą dwa dania - zakąska zimna lub gorąca i danie główne ze ślimaków burgundzkich Grandjean lub z ich udziałem.

Dania oceniane będą przez jury profesjonalne i jury degustacyjne. W skład pierwszego wchodzą utytułowani szefowie kuchni renomowanych restauracji z całej Polski z wyjątkiem województwa, w którym odbywają się eliminacje.

Szczegółowy regulamin dostępny jest na stronach:
- www.slimaki.com.pl lub po wysłaniu e-maila na adres konkurs@slimaki.com.pl, a także w siedzibie organizatora - firmy Ślimaki PL w Katowicach ul. Plebiscytowa 1, tel/fax - +48 (32) 2511693.
- www.gastrona.pl - Konkurs Spotkania ze ślimakiem.
- www.papaja.pl - Konkurs Spotkania ze ślimakiem.
- Strony internetowe czasopisma "Przy Stoliku" www.elamed.com.pl, lub bezpośrednio z Panią Renatą Bugaj +48 602 686263, +48(32) 7885117, e-mail: stolik@elamed.com.pl,

W eliminacjach katowickich przewiduje się udział do 10 drużyn. Regulamin zawiera formularz zgłoszeniowy. Zgłoszenia przyjmowane są do 10 lipca. Decyduje kolejność zgłoszeń.

Sponsorami I eliminacji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego są:

Dealer BMW i Mini - BOROŃ
Restauracja Śródziemnomorska La Cantina - Katowice
Ślimaki PL - Katowice
Coffe Service - Siemianowice Śląskie
Novotel Katowice Rondo - Katowice
Piwnica Wybornych Win - Warszawa
NorthCoast - Katowice
Forton - Jaworzno
Stalgast Sp. z o.o.


Informacje o kolejnych eliminacjach regionalnych publikowane będą na www.papaja.pl www.gastrona.pl, a także na www.slimaki.com.pl , www.elamed.com.pl jak również w prasie branżowej - "Przy Stoliku".

Firma Ślimaki PL ma nadzieję, że dzięki tej akcji promocyjnej polskie stoły przypomną sobie o daniach ze ślimaków, które były tu obecne już w XVII w.

Jak podaje Jędrzej Kitowicz w "Opisie obyczajów za panowania Augusta III" przedstawiciele szlachty polskiej "jedli żaby, żółwie, ostrzygł, ślimaki, granele, to jest jądrka młodym jagniętom i ciotkom wyrzynane, grzebienie kurze i nóżki kuropatwie..."

"W kuchni polskiej istnieją przepisy na ślimaki po polsku, liczymy na to, że dzięki temu konkursowi będzie znacznie więcej polskich sposobów na ślimaka" - mówi Zbigniew Glanas - Właściciel firmy Ślimaki PL.


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione