Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Reklama
 
 Ogólnopolski Konkurs Kulinarny


Cel. Celem cyklu imprez "Spotkania ze ślimakiem" jest propagowanie ślimaka burgundzkiego na polskich stołach zarówno wśród restauratorów, szefów kuchni i kucharzy jak i wśród konsumentów.

Czas trwania. Impreza ma charakter cykliczny. Pierwsza edycja odbywać się będzie od lipca 2004 do maja 2005. Zamiarem organizatora jest objąć nią całą Polskę - każdy z 8 regionów mniej więcej co miesiąc. 24 Maja w Dzień Ślimaka odbędzie się wielki finał pierwszej edycji.

Organizator imprezy. Organizatorem "Spotkań ze ślimakiem" jest firma Ślimaki PL - wyłączny przedstawiciel ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce.
Grandjean to firma z ponad 40-toletnią tradycją. Produkuje ślimaki w zalewie naturalnej. Pochodzą one wyłącznie ze zbiorów naturalnych, a nie z hodowli, zbierane są w Polsce i na Węgrzech. Od roku dzięki firmie Ślimaki PL winniczki wracają w przetworzonej formie do Polski.

Przebieg spotkania. Podczas Spotkań ze ślimakiem odbywają się regionalne eliminacje do ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego na najlepsze danie ze ślimaka burgundzkiego Grandjean.
W trakcie regionalnych edycji ma miejsce również prezentacja - szkolenie nt. możliwości wykorzystania ślimaka w kuchni.
Pokazom i konkursowi towarzyszyć będzie wino, najlepiej pasujące do wybranych dań, a polecane będzie przez somelierów z wybranych firm importujących wina.
Całość zakończona będzie degustacją dań zarówno z prezentacji jak i konkursu.

Goście. Zaproszeni goście to:
- branża gastronomiczna - szefowie kuchni i kucharze, restauratorzy, hotelarze
- wybrani goście (np. stali klienci) zaproszeni przez restauracje lub hotele organizujące spotkanie
- media branżowe, lokalne i ogólnopolskie
- władze miasta, w którym odbywa się spotkanie

Patronaty
Patronat kulinarny Klubu Szefów Kuchni
Patronat medialny - Internet - portal gastronomiczny www.papaja.pl
Patronat medialny - Internet - portal gastronomiczny Gastrona.pl
Patronat medialny - prasa branżowa - "Przy Stoliku"

Urządzenia na wszystkie imprezy i finał dostarcza Stalgast Sp. z o.o.

Harmonogram.
I Eliminacja 14 lipca 2004 - województwa śląskie i opolskie - Katowice Restauracja La Cantina
Patronat honorowy - Prezydent Miasta Katowice - Pan Piotr Uszok


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione