Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Patronat honorowy
Prezydent miasta
Koszalina
  Sponsorzy

Media Lokalne

  Reklama
 
 II Eliminacja konkursu - Biesiekierz k/Koszalina

Hotel Atlantic w Nowych Bielicach koło Koszalina, przystosowany jest do potrzeb najbardziej wymagających klientów. To nie tylko atrakcyjne miejsce do rodzinnego wypoczynku, ale również miejsce na profesjonalne szkolenie, imprezę integracyjną w komfortowych warunkach z wysmienitą kuchnią i wspaniałą obsługą. Łagodny morski klimat, czyste powietrze, lasy, jeziora i morze zachęcają do odwiedzania tych terenów.

Do dyspozycji gości jest 75 komfortowo wyposażonych pokoi i apartamentów, sala konferencyjna mogąca pomieścić 200 osób, urocza kawiarnia oraz restauracja z wyborną kuchnią, która zadowoli każdego smakosza, Business Center, jak również szeroki wachlarz zabiegów upiększających i odnowy biologicznej. Kryty basen, jaccuzi, solarium i siłownia to dopełnienie, które zachęca do korzystania z usług Hotelu Atlantic. Miły i profesjonalny personel hotelu zawsze służy pomocą i organizuje wiele dodatkowych atrakcji poza obiektem takich jak: występy artystyczne, grille, ogniska, biesiady, Paint Ball, rejsy po Bałtyku, połowy ryb na otwartym morzu, żeglowanie, jazda konna, zawody w kręgielni posiadającej 16 torów do gry. To i tak nie wszystkie atrakcje jakie czekają na gości Hotelu Atlantic.

Do Hotelu Atlantic w Biesiekierzu koło Koszalina już 28 sierpnia zapraszamy wszystkich kucharzy i restauratorów z województw pomorskiego i zachodnio-pomorskiego. Odbędą się tam drugie Spotkania ze ślimakiem - regionalne eliminacje ogólnopolskiego konkursu na danie ze ślimakiem w roli głównej lub drugoplanowej.

Organizatorem całego cyklu spotkań jest firma Ślimaki PL - wyłączny dystrybutor ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce, a współorganizatorem najbliższych eliminacji - Hotel Atlantic z Biesiekierza k. Koszalina.

Patronat honorowy objął Pan Prezydent Miasta Koszalina - Mirosław Mikietyński, patronat kulinarny Klub Szefów Kuchni, a patronaty medialne dwumiesięcznik "Przy Stoliku", a także portale Papaja oraz Gastrona.

Spotkania ze ślimakiem to cykliczne regionalne eliminacje konkursu na dania ze ślimaków, których ogólnopolski finał odbędzie się w Dzień Ślimaka - 24 Maja 2005 roku. Konkurs ma na celu propagowanie ślimaków na polskich stołach.

Tym razem w jury profesjonalnym konkursu zasiądą: Constant Michel Labarre - Mistrz Kucharski z Francji, Wiesław Ambros - Szef Kuchni Restauracji "Dors" w Hotelu Orzeł Biały w Szczyrku oraz Arkadiusz Panek - Szef Kuchni Hotelu - Restauracji Brovaria z Poznania. Swoje wyróżnienie przyzna również jury degustacyjne złożone z przedstawicieli władz miasta, mediów oraz biznesu.

Do konkursu mogą przystąpić kucharze pracujący aktualnie w zawodzie bez względu na zajmowane stanowisko i wiek. Szczegółowy regulamin konkursu oraz formularze zgłoszeniowe znajdują się na stronach www.slimaki.com.pl oraz stronach patronów medialnych. Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 23 sierpnia 2004 pod adresem e-mailowym konkurs@slimaki.com.pl lub faxem pod numerem (32) 251 16 93.

Pierwsze eliminacje, które odbyły się 14 lipca w katowickiej Restauracji Śródziemnomorskiej La Cantina pokazały, że fantazja kucharzy w wykorzystaniu ślimaka nie ma granic. W konkursie wzięły udział takie dania jak: "Polędwiczki wieprzowe ze ślimakami na szpinakowym tagliatelle w towarzystwie sosu kurkowo - anyżowego" (Noma Residence), "Gorąca sałatka ze ślimaków, orzechów i szpinaku zapieczona z ziołowym zabajone ułożona na włoskich sałatach z limonkowym winegretem" (Restauracja Chopin Katowice), czy "Lumache alla Genovese" (Trattoria Da Enzo Opole).

Wygrały "Ślimaki w cieście francuskim z aksamitnym sosem serowym" i "Ślimaki zapiekane w makaronowych muszelkach ułożone na grillowanej cukini" zaproponowane przez Restaurację Prowansalską C'est Si Bon z Katowic, a drugie miejsce oraz wyróżnienie jury degustacyjnego zdobyły "Ślimaki skropione sokiem z limonki" oraz "Ślimaki smażone skąpane w szafranowym sosie z nutką czerwonego wina" serwowane przez Hotel Monopol z Katowic. Większość przepisów z pierwszych eliminacji znaleźć można na stronie organizatora - www.slimaki.com.pl

Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody ufundowane przez sponsorów i organizatorów. W pierwszych eliminacjach nagrodami były m.in.: 10 dni w apartamencie prezydenckim w Hotelu Millenium w Bochni, porcelanowe serwisy do kawy, komplety eleganckich porcelanowych talerzy oraz inne upominki.

Podczas wszystkich eliminacji regionalnych konkursowi, odbywającemu się na oczach publiczności, towarzyszą degustacje dań ze ślimaków przygotowanych przez szefa kuchni współorganizatora, a także degustacje win i serów z komentarzami someliera. Atrakcją wieczoru - po rozstrzygnięciu konkursu - jest możliwość zamówienia przez gości dania zwycięskiego przygotowanego przez zdobywców pierwszego miejsca. Serdecznie zapraszamy!


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione