Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Patronat honorowy
  Sponsorzy

  Reklama
 
 Pierwsze eliminacje zakończone

14 lipca 2004 roku, w katowickiej zielonej enklawie - Dolinie Trzech Stawów w Restauracji Śródziemnomorskiej La Cantina odbyły się I eliminacje ogólnopolskiego konkursu kulinarnego - Spotkania ze ślimakiem. Do konkursu przystąpiły drużyny z najlepszych śląskich restauracji i hoteli. Patronat honorowy objął Prezydent Miasta Katowice, patronat kulinarny Klub Szefów Kuchni, a patronaty medialne - "Przy Stoliku", Papaja i Gastrona.

Organizatorem całego konkursu jest firma Ślimaki PL - wyłączny dystrybutor ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce, a współorganizatorem pierwszych eliminacji - Restauracja Śródziemnomorska La Cantina.

Zmagania uczestników rozpoczęły się losowaniem kolejności i sprawdzeniem przez przewodniczącego jury C-Michela Labarre poprawności przygotowania składników.

Jako pierwsze do stanowisk przygotowanych przez firmę Stalgast podeszły drużyny:

Stanowisko 1 - Restauracja Prowansalska C'est si bon z Katowic w składzie: Katarzyna Pszczoła i Ireneusz Skrzat.
Stanowisko 2 - Hotel Noma Residence Promnice w składzie: Krzysztof Peć i Szymon Mądry.
Stanowisko 3 - Restauracja Chopin z Katowic w składzie: Dawid Pietrasz i Dariusz Barański.

 




W drugiej fazie zmagań stanowiska zajęły:
Stanowisko 1 - Trattorria Da Enzo z Opola w składzie: Vincenzo Viola i Łukasz Żak.
Stanowisko 3 - Hotel Monopol Katowice w składzie: Bogdan Kulij i Ryszard Warnke.

Każda z drużyn miała 60 minut na przygotowanie potraw i rozłożenie ich na 12 talerzach - po 6 zakąsek i 6 dań głównych. Członkowie jury profesjonalnego od samego początku przystąpili do punktowania. Zmagania zawodników I eliminacji Konkursu oceniali Constant Michel Labarre, Giancarlo Russo i Grzegorz Lelek.

W specjalnie wyznaczonej i oddzielonej sali Restauracji La Cantina - współorganizatora eliminacji - jurorzy dokładnie przyglądali się daniom. Kroili, zaglądali i smakowali wszystkie zakąski i dania główne, w których królował ślimak burgundzki Grandjean.

 

Po imprezie jurorów gościł Hotel Novotel Katowice Rondo.

Podczas gdy na sali głównej odbywał się pokaz i degustacje przygotowane przez NorthCoast i Piwnicę Wybornych Win, jury degustacyjne w składzie: Pani Anna Łuczak - Naczelnik Wydziału Działalności Gospodarczej UM Katowice, Pani Wioleta Niziołek - dziennikarka Gazety Wyborczej, Pan Mieczysław Juda - doktor filozofii i wykładowca Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach oraz Pan Jarosław Maślisz - Prezes Zarządu Zakładów Metalowych Polmetal, oceniało dania pod względem wyglądu i smaku.




Bezapelacyjnie wszystkich zachwyciła podana na fantazyjnym szklanym talerzu letnia zakąska - ślimaki skropione sokiem z limonki przygotowana przez drużynę Hotelu Monopol.

 

Pierwsze Spotkania ze ślimakiem przebiegały ze względu na swą datę pod hasłem "Ślimak a rewolucja", impreza obfitowała więc w liczne akcenty francuskie. Zaproszeni goście, wśród których znalazł się gość specjalny Mariusz Czerkawski zajadali się ślimakami specjalnie przygotowanymi na tę okazję przez Szefa Kuchni Restauracji Śródziemnomorskiej La Cantina Panią Marię Roś.

   




Somelier z Piwnicy Wybornych Win opowiadał o serwowanych winach, a całość zakończyła niespodzianka przygotowana przez organizatorów - kankan w wykonaniu tancerek z Teatru Muzycznego z Gliwic.
Całą oprawę muzyczną i nagłośnienie przygotowała firma Forton.

 

Po burzliwych obradach jury profesjonalne ogłosiło werdykt.
I miejsce i udział w finale 24 maja 2005 roku przypadł drużynie Restauracji Prowansalskej C'est si bon (w składzie: Katarzyna Pszczoła i Ireneusz Skrzat) za potrawy:
Przystawka - Ślimaki w cieście francuskim z aksamitnym sosem serowym.
Danie zasadnicze - Ślimaki zapiekane w makaronowych muszelkach ułożone na grillowanej cukini.
Zwycięzcy otrzymali również atrakcyjne nagrody - 10-cio dniowy pobyt w apartamencie prezydenckim w Hotelu Millenium w Bochni ufundowany przez firmę Caffe Service z Siemianowic Śląskich. Po butelce wspaniałego hiszpańskiego szampana ufundowanego przez Piwnicę Wybornych Win. Upominki od firmy BOROŃ dealera BMW I MINI.

II miejsce i udział w finale 24 maja 2005 roku przypadł drużynie Hotelu Monopol Katowice (w składzie: Bogdan Kulij i Ryszard Warnke) za potrawy:
Przystawka - Letnia zakąska - ślimaki skropione sokiem z limonki
Danie zasadnicze - Ślimaki smażone skąpane w szafranowym sosie z nutką czerwonego wina. Drużyna otrzymała również nagrody rzeczowe - porcelanowe serwisy do kawy razem z zapasem aromatycznej kawy ufundowane przez firmę Caffe Service, komplety eleganckich porcelanowych talerzy ufundowanych przez firmę Ślimaki PL. Upominki od firmy BOROŃ dealera BMW i MINI.

   

Dania przygotowane przez pozostałe restauracje to m.in.: Polędwiczki wieprzowe ze ślimakami na szpinakowym tagliatelle w towarzystwie sosu kurkowo - anyżowego (Noma Residence), Gorąca sałatka ze ślimaków, orzechów i szpinaku zapieczona z ziołowym zabajone ułożona na włoskich sałatach z limonkowym winegretem (Restauracja Chopin Katowice), Lumache alla Genovese (Da Enzo Opole).

Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od firmy BOROŃ - dealera BMW i MINI, a także pamiątkowe dyplomy uczestnictwa w konkursie.

Specjalne wyróżnienie przyznane przez jury degustacyjne przypadło w udziale drużynie Hotelu Monopol z Katowic, za co nagrodzona została kompletami eleganckich kieliszków do białego i czerwonego wina ufundowanych przez Restaurację La Cantina oraz koszami upominków od firmy Northcoast.

Po ogłoszeniu werdyktu i rozdaniu nagród zwycięzcy zostali zaproszeni do kuchni, gdzie przygotowywali swoje danie "Champion" dla zaproszonych gości. Wszyscy świetnie się bawili do późnych godzin nocnych.

Kolejne eliminacje - dla województw pomorskiego i zachodnio-pomorskiego - już 28 sierpnia 2004 w Hotelu Atlantic w Nowych Bielicach k. Koszalina. Zapraszamy do udziału!


Zwycięska drużyna Restauracji C'est si bon z jurorami i organizatorami konkursu.
Od lewej stoją: Grzegorz Lelek, Katarzyna Pszczoła, Giancarlo Russo,
C-Michel Labarre, Jolanta Zakordoniec, Janusz Mizera, Ewelina Budzińska, poniżej Ireneusz Skrzat.


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione