Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
  Patronat honorowy
Prezydent miasta
Koszalina
  Sponsorzy

Media Lokalne

  Reklama
 
 Drugie eliminacje zakończone

"Tak wyszukanego, dobrze skomponowanego i wyśmienitego dania dawno nie jadłem" - stwierdził Arkadiusz Panek - Szef Kuchni Hotelu Restauracji Brovaria z Poznania - juror Drugich Spotkań ze Ślimakiem - komentując zwycięskie danie Łukasza Fulary i Sebastiana Truszkowskiego z Hotelu "Nadmorskiego" w Gdyni.

    

"Kwiat patisona faszerowany potrawką ze ślimaka i grasicy podany na kości" jako przystawka oraz "Perliczka faszerowana gęsią wątróbką i ślimakami na soczewicy i puree z kasztana" jako danie główne zostały najwyżej ocenione zarówno przez jury profesjonalne, jak i jury degustacyjne ogólnopolskiego konkursu na dania ze ślimaka, organizowanego przez firmę Ślimaki PL. Eliminacje dla województw pomorskiego i zachodnio-pomorskiego odbyły się 28 sierpnia 2004 roku w Nowych Bielicach k. Koszalina i były współorganizowane przez tamtejszy Hotel Atlantic.

     

Jury w składzie Constant Michel Labarre - Mistrz Kucharski z Francji, Wiesław Ambros - Właściciel Restauracji "Dors" w Bytomiu i w Hotelu Orzeł Biały w Szczyrku oraz Arkadiusz Panek - Szef Kuchni Hotelu Restauracji Brovaria z Poznania, przyznało również drugie miejsce premiowane zakwalifikowaniem do finału. Zajęli je Kamila Kempisty (jedyna kobieta w konkursie) oraz Tadeusz Gajownik z koszalińskiej Restauracji Boungiorno za fantazyjne dania "Ślimak w ogrodach" i "Sen ślimaka".

W konkursie wzięły także udział tak kreatywne dania jak np. "Ślimaki w suflecie z łososia na grzance z pomidora z nutą sosu bazyliowo - kaparowego" (Paweł Romankiewicz i Grzegorz Romankiewicz z Trawa Motel), "Ślimaki zapiekane z serem rokpol i kaparami w pieczarkowym domku z sosem porzeczkowym" (Paweł Kopyczok i Bartłomiej Żebrowski z Klubu 2CV) czy kontrowersyjne "Ślimaki w kościach ze szpikiem kostnym" (Andrzej Burski i Bartosz Gołębiewski z Restauracji Viva Italia).

     

Konkurs odbył się pod patronatem honorowym Prezydenta Miasta Koszalin, kulinarnym Klubu Szefów Kuchni, medialne patronaty objęły portale Papaja.pl i Gastrona.pl oraz czasopismo branżowe "Przy Stoliku", a także media lokalne - Głos Pomorza, Radio Koszalin oraz Telewizja MAX.

Zwycięzcy wygrali nie tylko udział w finale konkursu, ale także weekend w Hotelu Belvedere w Zakopanem wraz z osobami towarzyszącymi ufundowany przez Hotel Belvedere, serwisy do kawy Illy ufundowane przez firmę Northcoast, komplety szklanek do whiskey od GMP Impex, komplety przypraw firmy Kamis, bluzy kucharskie Bonduelle’a, torby upominkowe ufundowane przez firmę Citroen Drewnikowski i firmę Northcoast, a także noże kucharskie od Gama Koszalin.

     

Całość konkursu odbywała się na oczach publiczności, każdy gość mógł podejść i przyglądać się zmaganiom uczestników z bliska. Impreza zakończyła się krótkim show zaaranżowanym przez Tomasza Szymańskiego z Bonduelle, podczas którego jurorzy wraz z wybranymi przedstawicielkami publiczności przygotowywali w trzech ekipach swoje fantazje kulinarne na temat ślimaka.

     

"Spotkania ze ślimakiem" to ogólnopolski konkurs kulinarny na najlepsze dania za ślimaka. Pierwsze eliminacje regionalne odbyły się 14 lipca 2004 w Katowicach w Restauracji Śródziemnomorskiej La Cantina. Do finału konkursu, który będzie miał miejsce 24 Maja 2005 roku w Dzień Ślimaka, kwalifikują się dwie pierwsze drużyny z eliminacji regionalnych. Tym samym na liście finalistów są w tej chwili cztery reprezentacje: Restauracji C’est Si Bon z Katowic, Hotelu Monopol z Katowic, Hotelu "Nadmorskiego" z Gdyni oraz Restauracji Buongiorno z Koszalina.

Przed nami jeszcze 5 eliminacji regionalnych. Najbliższe - dla województwa łódzkiego - już 15 września w restauracji Łódzkiego Klubu Biznesu. Organizatorem konkursu jest firma Ślimaki PL - wyłączny przedstawiciel ślimaków burgundzkich Grandjean w Polsce.


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione