Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt


  Nawigacja
O Firmie
Przepisy
Referencje
Dystrybucja
Magiczne miejsca
  Konkurs
Spotkanie ze ślimakiem
I eliminacja
Katowice 14-07-2004
I eliminacja
Katowice relacja
II eliminacja
Koszalin 28-08-2004
II eliminacja
Koszalin relacja
III eliminacja
Łódź relacja
IV eliminacje
Poznań 05-10-2004
IV eliminacje
Poznań relacja
V eliminacje
Zakopane 02-12-2004
V eliminacje
Zakopane relacja
VI eliminacje
Szczawno 18-02-2005
VI eliminacje
Szczawno relacja
VII eliminacje
Mikołajki 15-04-2005
VII eliminacje
Mikołajki relacja
VIII eliminacje
Warszawa 07-05-2005
VIII eliminacje
Warszawa relacja
Finał ślimaka
Warszawa 24-05-2005
Finał ślimaka
2005 - relacja
Regulamin
Stanowisko konkursowe
Zgloszenie uczestnika
Lista finalistów
 
 Na ślimaka

Ślimaki w jabłku, rosół ze ślimaków, czy "ślimakowy kubek" - takie potrawy przygotowali uczestnicy czwartej eliminacji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Spotkania ze Ślimakiem". W imprezie wystartowało pięć ekip, reprezentujących największe lokale z Poznania, Gorzowa Wielkopolskiego, Piły i Łodzi.

- Przy ocenie zespołu braliśmy pod uwagę pięć kryteriów, między innymi organizację pracy, wykorzystanie produktów, wygląd, ale przede wszystkim smak. Każda z drużyn na przygotowanie przystawki i dania głównego miała jedną godzinę. Niektóre ekipy ślimaczyły się jednak i za przekroczenie czasu przyznaliśmy im punkty karne - opowiada Wiesław Bober, członek jury.

Rywalizacja kucharzy w restauracji Brovaria przyciągnęła sporo widzów, którzy mogli również spróbować, jak smakują ślimaki. Zwycięzcą eliminacji zostali Maciej Bartoszewski i Marcin Kaźmierczak z poznańskiej "Gospody pod Koziołkami". Drugie miejsce zajęli Tomaszowie Król i Grzelka z hotelu "Qubus" z Gorzowa Wielkopolskiego. Jury przyznało jeszcze wyróżnienie, które otrzymali kucharze z restauracji "Topaz" w Poznaniu Marek Adamek i Tomasz Krzyżanowski. - Najlepsza drużyna awansowała do krajowego finału, który zostanie rozegrany 24 maja w Dzień Ślimaka. Z kolei drużyna, która wygra finał weźmie udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym - mówi Joanna Mróz, przedstawicielka organizatora konkursu. raf


Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione