Ślimaki w jabłku, rosół ze ślimaków, czy "ślimakowy kubek" - takie potrawy
przygotowali uczestnicy czwartej eliminacji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
"Spotkania ze Ślimakiem". W imprezie wystartowało pięć ekip, reprezentujących
największe lokale z Poznania, Gorzowa Wielkopolskiego, Piły i Łodzi.
- Przy ocenie zespołu braliśmy pod uwagę pięć kryteriów, między innymi organizację
pracy, wykorzystanie produktów, wygląd, ale przede wszystkim smak. Każda z drużyn
na przygotowanie przystawki i dania głównego miała jedną godzinę. Niektóre ekipy
ślimaczyły się jednak i za przekroczenie czasu przyznaliśmy im punkty karne
- opowiada Wiesław Bober, członek jury.
Rywalizacja kucharzy w restauracji Brovaria przyciągnęła sporo widzów, którzy
mogli również spróbować, jak smakują ślimaki. Zwycięzcą eliminacji zostali Maciej
Bartoszewski i Marcin Kaźmierczak z poznańskiej "Gospody pod Koziołkami".
Drugie miejsce zajęli Tomaszowie Król i Grzelka z hotelu "Qubus" z
Gorzowa Wielkopolskiego. Jury przyznało jeszcze wyróżnienie, które otrzymali
kucharze z restauracji "Topaz" w Poznaniu Marek Adamek i Tomasz Krzyżanowski.
- Najlepsza drużyna awansowała do krajowego finału, który zostanie rozegrany
24 maja w Dzień Ślimaka. Z kolei drużyna, która wygra finał weźmie udział w
ogólnopolskim konkursie kulinarnym - mówi Joanna Mróz, przedstawicielka organizatora
konkursu. raf

|