Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



Ślimaki w towarzystwie wędzonego łososia na salsie paprykowej. [przepis z konkursu]

Autorami przepisu są: Maciej Bartoszewski i Marcin Kaźmierczak z Gospody Pod Koziołkami w Poznaniu

Pierwsze miejsce IV eliminacji w Poznaniu


Wydajność 6 porcji

Szaszłyk:
Ślimak 72szt.
Łosoś wędzony 54 kawałki(wielkości ślimaka)
Pieczarki małe 72szt.

Salsa:
3 kolory papryki 350g
czarne oliwki 30g
kapary 10g
sól, cukier, czosnek, tymianek świeży do smaku.

Sos:
Cebula 150g
Masło 50g
Wino białe 50g
Śmietana 30% 1kg

Sposób wykonania:
Ślimaki podsmażyć , na przemian z łososiem i pieczarką nadziewać na patyki. Ziemniaki usmażyć na głębokim tłuszczu. Paprykę pokroić w paski, dodać oliwki, kapary i podsmażyć, doprawić. Cebule usmażyć na maśle, wlać wino, odparować. Wlać śmietanę i zredukować do połowy objętości, doprawić solą i białym pieprzem.
[wróć do przepisów]

Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione