Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



Mille Fille ze ślimaków [przepis z konkursu]

Autorzy przepisu: Michał Lelek i Marcin Sołtys z restauracji Wierzynek z Krakowa
zdobywcy I miejsca w eliminacjach w Zakopanem


Składniki:

ciasto filo
ślimaki konserwowe
wino czerwone 0,75 ml
foie gras 10 dkg
tymianek 4 gałązki
cebula czerwona 10 dkg
dymiglas 0,5 l
masło 20 dkg
żółtko 2 szt.
woda 50 ml
szpinak 40 dkg
czosnek 10 dkg
grasica cielęca 40 dkg
pietruszka zielona 1 pęczek
wino białe 250 ml
borowiki 30 dkg
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Sos z wina: Podsmażamy cebulę na 1 masła, dorzucamy ślimaki, zalewamy
czerwonym winem i dorzucamy tymianek. Redukujemy wino, dodajemy dymiglas
i foie gras. Doprawiamy solą i pieprzem.

Grasicę dusimy osobno w białym winie. Szpinak smażymy na maśle z czosnkiem.
Z ciasta filo wycinamy okręgi i pieczemy w piecu na 170 stopniach 4 minuty.
Borowiki podsmażamy z czosnkiem i masłem i posypujemy pietruszką.

[wróć do przepisów]

Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione