Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



Ślimaki na postumencie z cukini w sosie musztardowym. [przepis z konkursu]

Autorzy: Krzysztof Jaśko i Jarosław Praisner z restauracji Leonardo z Krakowa
uczestnicy eliminacji w Zakopanem


Składniki:
ślimaki konserwowe
szynka parmeńska 6 dkg
cukinia 30 dkg
sepia 10 g
cebula 5 dkg
seler 15 dkg
musztarda 5 dkg
śmietana 250 ml




Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy i wydrążamy środek, obgotowujemy. Kroimy seler, podsmażamy
na oliwie. Robimy farsz z cukini, cebuli, czosnku, śmietany i ślimaków.
Zawijamy farsz w szynkę parmeńską. Sos musztardowy: podsmażamy cebulę,
musztardę, zalewamy winem białym i redukujemy, dodajemy śmietanę, sepię
i zaciągamy masłem.

[wróć do przepisów]

Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione