Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



Polędwiczki wieprzowe w szpinakowym mundurku i orzechowym sosie. [przepis z konkursu]

Autorzy: Dariusz Siciarz i Marek Dudziak z hotelu Litwor z Zakopanego

uczestnicy eliminacji w Zakopanem


Składniki:
ślimaki konserwowe
szpinak 300 g
czosnek 10 ząbków
śliwki 6 szt.
śmietana 30% 100 g
chleb biały 80 g
mąka 100 g
jajka 3 szt.
wino czerwone 100 ml
porto 100 ml
rumiany 400 g
jabłka reneta 3 szt.
cukier 60 g
ocet winny 100 ml
orzechy włoskie 10 g
polędwica wieprzowa 6 szt.
trufle 3 szt.
szynka parmeńska 250 g
koniak 100 g




Sposób przygotowania:
"
Podsmażamy ślimaki na maśle z czosnkiem, podlewamy koniakiem
i redukujemy, dodajemy trufle. Nacinamy polędwiczki, faszerujemy i obsmażamy.
Ze szpinaku, czosnku, śliwek, śmietany, chleba, jajek i mąki robimy mus.
Tak przyrządzony mus rozsmarowujemy na szynce parmeńskiej, układamy polędwiczki
i zawijamy. Pieczemy w folii 20 minut w 190 stopniach. Na sos redukujemy
wino i porto, dolewamy rumiany i redukujemy do konsystencji sosu, dodajemy
orzechy. Z jabłek wycinamy jelonki i karmelizujemy z octem.

[wróć do przepisów]

Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione